При избори днес: ГЕРБ печели, Марешки е аут от парламента

 

На пресконференция от Центъра на анализи и маркетинг оповестиха данните от последното им проучване за обществено-политическата ситуация в България, пише Novini.bg. Традиционно най-висок процент от анкетираните са отговорили, че основният проблем в страната са ниските доходи – 70%, следвани от безработицата – 41.6% и здравеопазването – 39.5%. След като през последните месеци се заговори усилено за корупция по високите етажи на властта, този проблем измества дори престъпността и се нарежда на четвърто място – 37.2%.

Данните от изследването сочат, че с най-голям рейтинг на доверие остава президентът Румен Радев – 60.9%, следван от омбудсмана Мая Манолова – 60.4%, кмета на София Йорданка Фандъкова – 50.7%, и премиера Бойко Борисов – 41.7%. Забелязва се, че Мая Манолова вдига значително своя рейтинг през последните месеци заради активната си дейност. Класацията на министри с най-големи гафове оглавява Валери Симеонов, следван от Цецка Цачева. Голям процент от анкетираните смятат, че Симеонов трябва да подаде оставка.

На въпрос „За кого щяхте да гласувате, ако парламентарните избори бяха днес“, най-голям процент от запитаните отговарят: ГЕРБ – 25.9%. На второ място се нарежда БСП с 22.4%, следвана от ДПС – 5,1%, Обединени патриоти – 4.4%, Реформаторския блок – 3.1%, и „Воля“ – 0.8% Прави впечатление, че според данните двуполюсният модел на управление се засилва, процентът на Обединени патриоти намалява, а партията на Веселин Марешки остава извън парламента.

Вашият коментар