Home » Свят » Киев най-после призна: Ние ударихме два пъти Кримския мост

Киев най-после призна: Ние ударихме два пъти Кримския мост

Сподели новината

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, потвърди, че украинските специални служби са замесени в атаките на Кримския мост, извършени в средата на юли и миналия октомври, цитира думите му Руската служба на Би Би Си, съобщава БТА.

Данилов отговори на въпрос на журналист от украинския телевизионен канал "Рада", който го попита как Украйна може да подкрепи твърденията си, че ще счита всички кораби, които отиват в руските черноморски пристанища, като военни цели.

"Ние периодично не само потвърждаваме, но шумно потвърждаваме с действията си", каза Данилов.

"Нашите военни провериха неприкосновеността на много обекти, които в Русия се смятаха за 100% защитени. Това е Кримският мост, за който говориха пряко представители на нашата Служба за сигурност, участвали и в първия, и във втория случай," каза Данилов.

Той също косвено призна участието на Украйна в скорошни атаки на руска земя, включително удари с дронове по няколко цели в Москва.

"Това се доказва и от ситуацията, за която президентът говори, че войната ще се върне на територията на Русия", продължи секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. "И ако сте видели определени събития, които периодично се случват директно в Москва, имайте предвид, че руските партизани, да ги наречем така, работят "отлично" на територията на Руската федерация.

Първата експлозия на Кримския мост стана на 8 октомври 2022 г., когато три участъка на пътния мост се срутиха в резултат на експлозия на камион с ремарке, а железопътният мост също беше силно повреден.

На 17 юли мостът отново беше атакуван – според изявлението на руските власти това е станало с помощта на морски дронове. Повредени са два участъка на пътния мост, двама души загинаха.

На 30 юли Владимир Зеленски в ежедневното си обръщение косвено коментира атаките срещу цели в Русия.

"Украйна става все по-силна. Постепенно войната се връща на територията на Русия, в нейните символични центрове и военни бази. И това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", каза президентът на Украйна.

Миналата седмица руските власти говориха за отблъскване на украинска ракетна атака в Таганрог и две атаки с дрон камикадзе срещу Москва. Зеленски не каза директно, че украинските власти са замесени в тези атаки.

Обикновено Украйна не поема отговорност за атаки на руска територия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар