Home » Свят » България не беше включена в списъка с благодарности на Украйна

България не беше включена в списъка с благодарности на Украйна

Сподели новината

Румъния не е сред страните, на които бяха предадени послания на благодарност в Туитър/Екс за помощта, оказана във войната с Русия, съобщава в. "Адевърул", отбелязвайки, че по повод Деня на независимостта на Украйна, 24 август, в акаунта на министерството на отбраната на Украйна бяха публикувани серия от благодарности към съюзниците на Киев, предаде БТА.

Вестникът посочва, че благодарствената кампания на министерството е включвала 21 публикации за 18 страни членки на НАТО: Великобритания, САЩ, Канада, Естония, Испания, Франция, Нидерландия, Люксембург, Италия, Дания, Норвегия, Германия, Чехия, Словакия, Полша, Литва, Латвия и Финландия, както и към три страни, които не са част от Северноатлантическия алианс: Швеция, Австралия и Япония.

Thank you, United States ????????????????????#UkraineSaysThankYou#UkraineIndependenceDay pic.twitter.com/DR7np9BUfu

— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 24, 2023

"По повод Деня на независимостта на Украйна инициирахме един маратон на благодарностите за приятелите и партньорите, които помогнаха на нашата страна. Украинският народ винаги ще бъде признателен за тази подкрепа", се посочва в съобщение в акаунта в Туитър/Екс на украинското министерство на отбраната.

Въпреки че България също не беше включена в списъка на страните, на които се благодари в кампанията, тя получи благодарности в отделно съобщение от украинския министър на отбраната Олексий Резников в профила му в Туитър/Екс, отбелязва изданието.

It was my pleasure to host my Bulgarian colleague Todor Tagarev @BulgariaMod in the south of Ukraine. I am grateful to the ???????? Government for joining the G7 Declaration on the support of Ukraine, and for our productive cooperation in the Ramstein format. Bulgarian participation in… pic.twitter.com/kvwJ1yR2aa

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) August 22, 2023

Други 11 членки на НАТО също липсват заедно с Румъния от списъка с "благодарностите" за оказаната в рамките на войната помощ: Албания, Белгия, Хърватия, Гърция, Унгария, Исландия, Черна гора, Северна Македония, Португалия, Словения и Турция.

Новинарският сайт Зиаре определя този пропуск като "удар, който Украйна нанесе на Румъния". Румъния беше солидарна с Украйна от първия ден на войната, прие бежанци и изпрати хуманитарна помощ, предложи медицинска, военна и транспортна подкрепа на съседната страна, но въпреки това намиращата се във война съседка пропусна Румъния в списъка на страните от НАТО, на които благодари за оказаната помощ, отбелязва сайтът.

На 24 август Украйна отбелязва Деня на независимостта, който се празнува от 1991 г., когато беше приета Декларацията за независимостта на Украйна от Върховната Рада на Украинската съветска социалистическа република (УССР), в резултат на което беше създадена съвременната украинска държава, напомня "Адевърул".

Румънските власти непрекъснато отказват да споменат помощта, оказвана на съседната страна във войната с Русия, отбелязва телевизия Диджи 24. Бившият външен министър Богдан Ауреску на пресконференция през април тази година заяви следното: "Както съм споменавал многократно, политиката на Румъния е да не говори по темата за военната помощ, като има предвид необходимостта помощта, която ЕС, страните членки, НАТО и страните членки на НАТО оказват на Украйна, да бъде възможно най-ефективна".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар