Страсбург осъди България заради ОМО „Илинден“ по още три дела

 

Европейският съд за правата на човека в Страсбург постанови за пореден път държавата да плати компенсации на ОМО „Илинден“ и нейни членове заради отказа на организацията да бъде регистрирана и забраната да провеждат митинги. Общата сума, присъдена този път, е 30 000 евро, пише lex.bg.

Обезщетения по 12 000 евро се присъждат по две от делата – първото, заведено от името на самата ОМО „Илинден“, а другото от деветима нейни членове. И по двете дела Европейският съд постановява, че е налице нарушаване на свободата на сдружаване. Повод за тях са отказите на съдилищата в България да регистрират ОМО „Илинден“. Такива през годините са постановявани много пъти, казусът е стигал и до Конституционния съд. Основният мотив за отказите е, че от целите на организацията може да се направи извод, че тя ще проповядва етническа омраза и създава заплаха за териториалната цялост на страната.

За последните откази за регистрация (на Благоевградския окръжен съд и на Софийския апелативен съд), станали повод за тези дела в Страсбург, в решението на ЕСПЧ се казва: „Отказът да се регистрира „Илинден“ представлява „ограничение“ както на правото му на свобода на сдружаване, така и на неговите членове“. И още: „Не е необходимо да се изследва дали това ограничение е било „предписано от закона“ или преследвало легитимна цел, защото дори и да се предположи, че е така, то не е „необходимо в едно демократично общество“.

Третото дело, свързано с ОМО „Илинден“, по което Страсбург се произнесе вчера, е на брата на председателя й Йордан Иванов – Кирил Иванов. По него съдът присъжда обезщетение от 6000 евро, като признава, че освен правото на сдружаване е погазено и правото на ефективно средство за защита. Повод за него е отказ на властите в Благоевград да разрешат митинг на „Илинден“.

ЕСПЧ отхвърля претенциите на адвокат Хараламби Анчев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност (ДС). От февруари до май 1997 г. той беше вицепремиер и правосъден министър в служебното правителство на Стефан Софиянски. Комисията по досиетата обяви неговата принадлежност към тайните служби през 2008 г. Съдът в Страсбург смята, че Комисията по досиетата е действала напълно законно. „Съдът приема, че подобно осветяване има за цел подобряване на прозрачността на публичния живот и допринася за увеличаване на доверието в институциите на страната след падането на комунистическия режим“, се казва в решението на съда в Страсбург.

Вашият коментар