Шефът на ЕК ни потупа по рамото: Мястото на България е в Шенген и аз няма да отстъпя

 

Мястото на България е в Шенген и аз няма да отстъпя. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заедно с всички еврокомисари присъства на общото им заседание с кабинета на Бойко Борисов в НДК. Той обясни, че ако трябва ще постави въпроса за Шенген и на заседание на Европейки съвет, като изрази съжаление, че някои държави продължат да ни блокират за приемането ни в зоната.

„Ако има по добра пазена шенгенската граница в Европа, аз самият ще кажа, че не искаме в Шенген“, каза пък Борисов след заседанието на правителството с Колежа на комисарите в НДК, по време на съвместната му пресконференция с Юнкер, предшествана от среща между двамата в МС по-рано през деня. Той обясни, че на 6 февруари холандският премиер Марк Рюте щял да дойде у нас и Борисов да го заведе на границата, за да види как я охрсняваме.

Премиерът бе категоричен, че българската граница е най-добре пазената шенгенска граница. „Твърде опростена е тази идея“, така пък Юнкер отговори на въпроса дали е обвързано бъдещето ни приемане в пространството, свободно за движение на хора и стоки и еврозоната и твърденията в някои медии, че сме корумпирани. По думите му правителството се бори с корупцията и постига значителен напредък.

Относно еврозоната Юнкер обясни, че по-бързото влизане на България в т.нар. чакалня, ще е предпоставка за пълното й членство там. По думите му всяка страна има право да бъде член на еврозоната. „Аз не съм казал, че това ще стане утре в 12 часа, но България е на добър път“, призна Юнкер, който отново сподели, че обича и харесва страната ни и не само премиера й, а и шопската салата и луканката. Той изреди родните постижения като ниския държавен дълг и дефицит и ниската безработица. Борисов пък подчерта, че ние сме си написали домашното и сме готови за чакалнята на еврозоната и се надява това да стане факт.

Между кабинета и представителите на ЕК била обсъдена и темата за Турция. Премиерът изтъкна, че Турция е голям наш съсед и трябва да се направи опит да се нормализират отношенията между Анкара и Брюксел. По думите му спазването на споразумението за мигрантите е важно за ЕС. Той обаче даде да се разбере, че развитие по темата няма как да има на срещата на върха през май в София, а ще се търсят други форми да се подобрят отношенията с Турция. Юнкер пък обясни, че южната ни съседка има своите европейски амбиции и трябва да се прецени какъв ще е напредъкът през следващите месеци.

Юнкер похвали България и по отношение на темата за интеграцията на Западните Балкани, като не скри, че е доволен, че я поставяме на дневен ред. По думите му за Европа е важна свързаността между страните от региона. Шефът на ЕК изтъкна, че не е възможно присъединяване преди януари 2020 година, защото процесите не били толкова напреднали. Юнкер обаче изтъкна, че следващия състав на комисията ще работи по-целенасочено по тази тема и Западните Балкани да получат по ясна европерспектива. Борисов от своя страна заяви, че първо трябва да има инфраструктурна свързаност, а това става чрез изграждане на коридори 4, 8 и 10, което щяло да доведе до инвестиции и конкурентноспособост в региона. Затова България щяла да продължи да настоява за запазване на кохезионните фондове, тъй като те били важни за страната и за целите Балкани.

Друга тема по време на разговорите били газовите доставки. Юнкер обясни, че се подкрепят амбициите на българското правителство и дори връчи карта на планирания газов хъб „Балкан“. Премиерът на свой ред обясни, че става дума за истинска диверсификация и България да се върне на старото си място, като фактор в региона. Той припомни, че „Южен поток“ се е превърнал в „Турски поток“, а останалите газови коридори са минали през натовските държави Италия, Гърция и Турция. „Това да бъдеш лоялен, не означава, че трябва да бъдеш наказан“, изтъкна Борисов.

Преди брифинга му с Юнкер пък бе подписано споразумение между ЕИБ и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за заем от над 100 млн. евро за нов завод за лекарства край Пещера, проекта за който се осъществява по плана „Юнкер“ и е един от най-големите за България досега.

Вашият коментар