Българска фирма ”пере пари” чрез виртуалната валута уанкойн

 

Спецпрокуратура участва в международна операция за неутрализиране на пирамидална структура за измами, набиране на клиенти и пране на пари чрез уанкойн (OneCoin).

Прокурори и следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура, както и служители на ГДБОП и ДАНС, се включват в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка се включват и активно съдействат представители на Евроджъст и Европол.

Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство. Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.

В Германия, която е поискала помощ от българската прокуратура, тече разследване срещу престъпна група. Според тях тази група е привлякла над 3 млн. потребители за криптовалутата уанкойн (OneCoin). Моля ви за търпение, защото към момента не можем да дадем много информация. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на специална пресконференция, на която бяха дадени подробности за разбитата престъпна група занимаваща се с пране на пари чрез криптовалутата уанкойн. Заедно с нея участие взе и ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

„Става въпрос за търговска измама и пране на пари. Чрез това пране на пари се е финансирала престъпна дейност. Проведохме редица претърсвания и разпити. Има разлика между биткойн и уанкойн. Биткойнът е децентрализирана криптовалута, а уанкойн е централизирана. Другата разлика е, че биткойн се купува и разпространява свободно в интернет, докато уанкойн може да се закупи само от определени асоциации или търговски дружества. Германските власти разследват и заобикалянето на търговското право. Дейноста на тази група е нова и най-вероятно представлява пирамидална структура. Дейността на асоциацията, която разпространява уанконйн, е виртуална. Германските колеги разследват тази група повече от 2 години“, разкри прокурор Гешев.

На 17 и 18 януари 2017 г., в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.

„OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн).

В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута. В момента дейността на свързани с „OneCoin Ltd.“ дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

Вашият коментар