Александър Сиди от ВМРО: Платената служба ще е от 6 до 9 месеца

 

– Защо трябва да бъде въведена доброволна казарма за младите хора?

– По тази тема ние, от ВМРО, говорим от много време. Така ще се даде възможност на младите хора, които искат да станат част от българската армия. Най-добрият начин за тях е едно военно обучение, което ще им помогне да знаят какво да правят при кризисна ситуация. Сигурността е една от най-важните теми в Европа. Въвеждането на доброволна казарма е пътят, по който един млад човек би могъл срещу заплащане да бъде научен на тактическа, боева и строева подготовка в рамките на 6-9 месеца.

След това може да заеме своето място в резерва на армията. По закон резервът трябва да е около 3000 души, а сега е около 600. Тези доброволни войници ще заемат своите места във военните формирования, в които има сериозен недокомплект.

– Каква ще е сумата, която ще се плаща?

– Нека да видим какво ще се договори на правителствено ниво, но засега се обсъжда за една минимална заплата. Пак казвам, става дума за доброволна служба, а идеята е човекът, който ще получава военна подготовка през тези 6-9 месеца, да има някакви доходи.

– Въпросът за казармата разделя обществото. Как приемате аргументите, че това ще е едно изгубено време за младите хора, че трябва да се дадат много пари за възстановяване на казармите…

– Твърденията, че нямаме нужда от армия, са несъстоятелни. Който не храни своя армия, храни чужда. България е член на НАТО и има своите задължения да поддържа определен тип армия. По отношение на скептиците за това има ли смисъл от казармата, ще кажа отново, че това е доброволна военна служба, не говорим за задължително връщане на казармата. Ако тази идея срещне добра оценка от обществото, след година-две или три може да се търсят други варианти.

А що се отнася до това, че ще струва скъпо, да, отбраната е нещо скъпо, но е изключително важна, особено в контекста на европейската и световната несигурност. Не мисля, че трябва да пестим пари от това да имаме добре обучена, модерна и добре въоръжена българска армия. Тези, които не искат, няма да влизат в казармата, защото става въпрос за доброволна служба. Ако се стигне до задължителна казарма, тя няма да е на принципа един младеж три години да виси в поделението и да не прави нищо.

– Как младите хора ще посрещнат тази идея според вас?

– Има интересен експеримент, направен от Министерството на отбраната преди няколко години, за тип военно обучение по време на лятната ваканция сред студентите. Около 350 места са били предвидени и без сериозна реклама се оказва, че кандидатите са над 900.

Това показва, че има интерес сред студентите. Защо да няма такъв и сред младежите?! Една от идеите на Обединени патриоти е възстановяване на онова ниво на дух на българската армия, което заслужаваме и като армия, и като история, и като народ. В това число влизат военни обучения в училище, доброволна казарма и задължителна военна служба на по-късен етап.

Галина Георгиева

Вашият коментар