Home » Свят » Жертвите на наводненията в Либия станаха 5 200

Жертвите на наводненията в Либия станаха 5 200

Сподели новината

Броят на загиналите при опустошителните наводнения в източния либийски град Дерна достигна около 5200 души, съобщи говорител на министерството на вътрешните работи на едно от съперничещите си либийски правителства, предаде ДПА.

Спасителите все още издирват телата на загиналите в наводненията, съобщи за ДПА Тарек ал-Хараз, говорител на министерството на базираното в източната част на страната правителство.

Не беше възможно да се проверят през независим източник тези данни.

По данни на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец около 10 000 души са в неизвестност.

Ал-Хараз каза също, че една четвърт от Дерна е разрушена или отнесена в морето. Дерна беше градът, който пострада най-тежко от наводненията, предизвикани от мощната буря "Даниел", която премина през Източна Либия от неделя. По време на бурята в града се срутиха стените на два язовира.

Две съперничещи си правителства се борят за властта в Либия, която през последните години е в хаоса на размирици. Едното е базирано в източната част на страната, а другото – в столицата Триполи, в западната част.

Признатото от ООН правителство в Триполи обеща вчера милиони помощи за районите, опустошени от бурята, въпреки че то не контролира региона в източната част на страната.

Правителството, ръководено от Абдул Хамид Дбайба, ще предостави помощ в размер на 2 млрд. либийски динара (около 410 млн. долара) за финансиране на възстановяването на силно пострадалите от наводненията райони в Източна Либия, съобщава либийската информационна агенция ЛАНА.

Районите на бедствието в източната част на северноафриканската страна са под контрола на съперническо правителство, ръководено от генерал Халифа Хафтар.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар