Home » Свят » Смъртоносни сблъсъци в Мали, убитите са десетки

Смъртоносни сблъсъци в Мали, убитите са десетки

Сподели новината

Армията на Мали съобщи за смъртоносни сблъсъци с бунтовници от племето туареги вчера в северната част на страната, които за кратко са завзели военния лагер в град Бурем, предаде Ройтерс.

Съюз, наречен Координация на движенията в Азауад (КДА) се сражава с армията от август насам, което отчасти е предизвикано от напускането на мироопазващата мисия на ООН, която в продължение на години помагаше да се осигури крехко спокойствие.

Сблъсъците обаче изглежда се засилват, тъй като и двете страни се стремят да контролират териториите в районите, които наскоро бяха освободени от мисията на ООН.

Бурем се намира само на 90 км северно от стратегическия град Гао.

Генералният щаб на въоръжените сили на Мали заяви, че 10 негови войници са били убити вчера при отблъскване на атака близо до Бурем и съобщи, че 46 вражески бойци са станали жертви по време на операция в района на Бурем.

По-рано говорителят на КДА Мохамед Елмаулуд Рамадан заяви, че е имало жертви в резултат на битката на КДА за превземане на военния лагер в Бурем, но не съобщи броя на жертвите.

"Потвърждавам, че КДА пое контрола над лагера около 10 ч. сутринта. след много ожесточени боеве", каза той.

По-късно той заяви пред Ройтерс, че КДА се е оттеглила и че армията държи град Бурем, като заяви, че бунтовническата група не е имала за цел да остане.

КДА е сформирана от номади туареги в Мали, които отдавна се оплакват, че са пренебрегвани от страна на правителството и търсят автономия на пустинния регион, който те наричат Азауад.

Въстанието на туарегите през 2012 г. беше поето от ислямистки групировки, които продължават да нападат цивилни граждани и армията.

КДА подписа мирно споразумение с правителството и проправителствените милиции през 2015 г. Но напрежението отново се засили след като военните укрепиха властта с два преврата през 2020 г. и 2021 г.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар