Home » Свят » Над 5000 жертви на наводненията в Либия

Над 5000 жертви на наводненията в Либия

Сподели новината

Издирването на хиляди хора, изчезнали след катастрофалните наводнения в либийския град Дерна, продължава и в сряда, като загиналите вече са хиляди и се очаква броят им да нарасне.

Наводнението беше причинено от мощна буря, която скъса язовири наблизо, отприщи порой от вода, който опустоши една четвърт или повече от средиземноморския град, отмивайки сгради заедно с жителите им.

Властите в източна Либия казват, че броят на загиналите досега е над 5000. Директор на болница в града каза пред Ройтерс в понеделник, че в болницата му са били преброени 1700 тела и че още 500 са били погребани в друга част на града, цитира news.bg.

Около 10 000 души се смятат за изчезнали. Смята се, че много от тях са били отнесени в морето.

Един жител на Дерна, Мустафа Салем, каза пред Ройтерс, че досега е загубил 30 членове на семейството си.

Помощни конвои и камиони, превозващи булдозери, се отправиха към града в сряда.

Наводнението отприщи огромни разрушения, обръщайки и повреждайки колите и оставяйки улиците на Дерна покрити с развалини, кал и отломки.

Сателитни снимки на града от преди и след бедствието показват, че това, което е било относително тесен воден път през центъра на града, сега е няколко пъти по-широк, като всички сгради, които са минавали по него, са изчезнали.

Големи щети, с липсващи сгради, също се виждат ясно в други части на града, където наводненията избухнаха от водния път.

Спасителните операции са усложнени от политическата разпокъсаност на Либия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар