Home » Свят » Пентагонът предупреди Конгреса: Парите за оръжия за Украйна свършват

Пентагонът предупреди Конгреса: Парите за оръжия за Украйна свършват

Сподели новината

Пентагонът предупреждава Конгреса, че парите му се изчерпват за замяна на оръжия, изпратени от САЩ в Украйна и вече са били принудени да забавят снабдяването на някои войски, според писмо, изпратено до лидерите на Конгреса.

В писмото, получено от "Асошиейтед прес", се призовава Конгресът да попълни финансирането за Украйна. Конгресът предотврати спирането на работата на правителството, като прие законопроект за краткосрочно финансиране през уикенда, но мярката прекрати всякаква помощ за Украйна в битката срещу Русия.

Контрольорът на Пентагона Майкъл МакКорд каза на лидерите на Камарата на представителите и Сената, че остават 1,6 милиарда долара от 25,9 милиарда долара, предоставени от Конгреса за попълване на американските военни запаси, които текат към Украйна. Оръжията включват артилерийски снаряди, ракети, критични за контранастъплението на Украйна, целящо да си върне територия, спечелена от Русия във войната.

Освен това на САЩ остават около 5,4 милиарда долара за осигуряване на оръжие и оборудване от своите запаси. САЩ вече щяха да са изчерпали това финансиране, ако Пентагонът не беше разбрал по-рано тази година, че е надценил оборудването, което вече е изпратил, освобождавайки около 6,2 милиарда долара. Част от тях бяха изпратени през последните месеци.

МакКорд каза, че САЩ напълно са изчерпали дългосрочното финансиране за Киев чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която осигурява пари за сключване на договори за бъдещи оръжия.

"Вече бяхме принудени да забавим попълването на собствените си сили, за да се предпазим от несигурно бъдеще за финансиране", каза МакКорд в писмото. "Неуспешното попълване на нашите военни навреме може да навреди на готовността на нашите военни."

Той добави, че без допълнително финансиране сега, САЩ ще трябва да забавят или ограничат оръжията за противовъздушна отбрана, боеприпасите, безпилотните самолети и оборудването за разрушаване и пробиване, които са "критични и спешни сега, когато Русия се готви да проведе зимна офанзива".

Президентът Джо Байдън каза в неделя, че докато помощта ще продължи да тече засега, времето изтича.

"При никакви обстоятелства не можем да позволим подкрепата на Америка за Украйна да бъде прекъсната", каза Байдън. "Имаме време, не много време и има огромно чувство за спешност."

Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че ако помощта не продължи да тече, украинската съпротива ще започне да отслабва.

"Ако няма нови пари, те ще започнат да го усещат до Деня на благодарността", каза той.

Законът за краткосрочното финансиране, приет от Конгреса, продължава само до средата на ноември. И МакКорд каза, че би било твърде рисковано за Министерството на отбраната да отклони пари от този законопроект за временно финансиране, за да плати за повече помощ за Украйна.

Много законодатели признават, че спечелването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно, тъй като войната продължава и съпротивата срещу помощта от крайно десния фланг на Републиканската партия набира скорост.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.