Home » Свят » Бутилка уиски за 1,7 милиона евро

Бутилка уиски за 1,7 милиона евро

Сподели новината

1,7 милиона евро: на тази астрономична сума беше оценена една бутилка малцово уиски. Когато преди четири години чукчето окончателно чукна в залата на голямата аукционна къща "Сотбис", хората направо не можеха да повярват на очите и ушите си. В този миг мнозина разбраха, че на пазара на скъпото уиски настъпват фундаментални промени.

"Течно злато"

Рекордната бутилка, продадена в "Сотбис", не е какво да е уиски. Става дума за сингъл малц от 1926 година, произведен в шотландската дестилерия "Макалън" и отлежавал 60 години в дъбова бъчва. Твърди се, че от това уиски има не повече от 14 бутилки по целия свят – истинска рядкост, която за собствениците може да бъде и отлична инвестиция.

Малкото количество налични бутилки е само един от факторите, които повишават цената на уискито. "Когато самата напитка има достатъчно високо качество, когато идва от дестилерия с висок авторитет, тогава и цената съответно расте", обяснява Маркус Вебер от германската фирма Finest Whisky. "Много хора се стремят да се доберат до такива уискита, готови са да плащат доста пари и цените съответно растат."

Кривата на цените действително вървеше устремно нагоре. През последните десет години инвестициите в скъпо уиски отбелязваха плюс от цели 370 процента. През миналата година обаче ръстът се забави. Наблюдателите смятат, че мнозина собственици на скъпоценни бутилки са решили да осребрят притежаваното от тях уиски. А освен това, за разлика от пазарите на други луксозни стоки като произведения на изкуството, автомобили или часовници, пазарът на уискита е твърде малък.

В момента други капиталовложения се оказват по-привлекателни – например акциите. Професор Андреас Хакетал, преподавател по финанси във Франкфурт, казва, че в дългосрочен план акциите винаги са по-изгодна инвестиция в сравнение с луксозните стоки.

Трябва да се има предвид и още нещо: опасността от фалшификати. Включително и поради това професорът препоръчва инвестициите да се разпръсват по-нашироко: "Ако погледнете какво правят истинските богаташи, ще видите, че влагат в широк спектър обекти – автомобили, недвижими имоти, произведения на изкуството, вина", обяснява той.

"Уискита, които никога няма да опитаме"

Ако решите да инвестирате в скъпо уиски, на всяка цена трябва да следите рейтинга на уискитата. Специализираният търговец на уиски Маркус Вебер предупреждава още, че след големия бум на цените, днес пазарът се е поуспокоил. Според него е тъжен фактът, че уискитата са станали обект на спекулации: "За мен като ценител и за много други ценители на уискито тази новина е колкото добра, толкова и лоша. Просто защото разбираме, че има уискита, които никога няма да опитаме – прекалено скъпи са."

Самият той е подбрал бутилките в своята лична колекция единствено заради вкусовите им качества – а не като инвестиция. Просто защото смята някой ден да отвори всяка отделна бутилка – и да ѝ се наслади.

Автор: Константин Рьозе

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.