Home » Свят » Първият дипломат на Орбан: Унгария ще продължи да блокира военната помощ на ЕС за Украйна

Първият дипломат на Орбан: Унгария ще продължи да блокира военната помощ на ЕС за Украйна

Сподели новината

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто намекна, че страната му ще продължи да блокира военната помощ на ЕС за Украйна въпреки наскорошното решение на украинските власти да извадят унгарската банка "ОТП" от украинския списък на спонсорите на войната на Русия в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сиярто заяви, че решението относно унгарската банка е стъпка в правилната посока, но намекна, че Унгария иска по-нататъшни гаранции, преди да промени подхода си към Украйна в международен план.

Унгарското министерство на външните работи покани представители на украинската агенция за борба с корупцията да посетят Будапеща възможно най-скоро, за да обсъдят казуса с "ОТП" така, че да бъде постигнато чрез преговори съгласие, че подобно решение спрямо банката няма да бъде взето в бъдеще, заяви Сиярто. "Ако едно успокояващо опасенията ни споразумение бъде постигнато там, тогава ние, разбира се, ще трябва да обмислим какви стъпки са оправдани от наша страна", добави министърът.

Украйна добави унгарската банка в списъка си на спонсори на водената от Русия война през май в отговор на това, че финансовата институция продължаваше дейностите си на руска територия и след началото на руската инвазия в Украйна. В отговор Унгария блокира военна помощ на ЕС за Киев на стойност 500 милиона евро от май досега и се заричаше да не оттегля ветото си, докато "ОТП" не бъде извадена от украинския списък.

Унгарското външно министерство не е отговорило на въпроси на АП дали думите на Сиярто са индикация, че Унгария ще продължи да блокира европейската помощ за Украйна, въпреки изваждането на унгарската банка от украинския списък.

Унгарското правителство, ръководено от националистическия министър-председател Виктор Орбан, е в конфликт с Киев по редица въпроси от началото на пълномащабната инвазия на Русия. Орбан, който поддържа връзки с руския президент Владимир Путин, се обявява против снабдяването на Украйна с оръжие и също така пламенно се обявява против налагането на санкции на ЕС срещу Москва, въпреки че в крайна сметка никога не е гласувал против тях.

Миналата седмица Орбан постави под съмнение перспективата ЕС да започне скоро преговори за присъединяване на Украйна към блока, като заяви, че е нереалистично да се започне процес на присъединяване на страна, която е във война. Освен това той заяви пред унгарския парламент, че правителството му "няма да подкрепи Украйна по нито един международен въпрос", докато не бъдат възстановени езиковите права на унгарското малцинство в Западна Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар