Home » България » Христо Иванов: България е страната с най-много санкции по „Магнитски“

Христо Иванов: България е страната с най-много санкции по „Магнитски“

Сподели новината

Днес правим много важна стъпка по посока на това да стабилизираме българската политическа система по отношение на това дали тя е изобщо способна да взима решения, които са изцяло подчинени на обществените интерес и закона, а не отвлечени от корупционни интереси. Това заяви Христо Иванов от парламентарната трибуна в становище от името на вносителя преди разглеждането на законопроекта за промени в Конституцията, съобщи „Фокус“.

„Мисля, че политическите цели, които си поставяме пред нас, когато ги дефинираме трябва да си поставяме една древна сентенция пред нас: „Правосъдието е основа на държавността“. Правосъдието е основа на държавен суверенитет, способността на една политическа общност да гарантира справедливото прилагане на закона е във фундамента на нейната субективност като държава“, каза той.

„Когато в сърцевината на измененията, които ние предлагаме, стоят въпросите за статута на съда, на статута на органите на съдебната власт и съдебната система, това е, защото ние трябва да завършим консолидацията на българския суверенитет и на стабилизацията на парламентарната република и парламентарната демокрация в България“, категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че доскоро страната ни е била обект на три мониторингови механизма от страна на Европейската комисия по отношение на правовия ред. По думите му това е „безпрецедентна ситуация“.

„Нашите най-близки партньори в Европейския съюз и в Съвета на Европа продължават да изказват загриженост и препоръки относно състоянието на правосъдието и върховенството на правото в България.

България е страната с най-много санкции по „Магнитски“. Това не е личен казус на един или друг, а проблем на суверенитета на България. Това означава, че нашите партньори нямат доверие в нашите институции“, подчерта Иванов.

Според него с промените трябва да се затвори съмнението за раздаване на ефективно и справедливо правосъдие. По думите тази липса на ефективност на съдебната власт води до политически кризи и дестабилизация.

„Българската политическа система е преследвана от една, може да се каже, карма на постоянната неспособност да се реши проблемът със съмненията за корупция по системен начин. Ние нямаме обективен механизъм, който се ползва с доверие от цялото общество, което да ги разширява тези въпроси“, каза още Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че трябва да се създаде независим и безпристрастен съд, който да прилага законите за всеки един. Според него това стои във фундамента на европейската цивилизация.

„В последните две години изникна още един въпрос – това, че се оказа, че уредбата на служебните правителства позволява преминаване на българското държавно устройство в един „резервен режим“, непредвиден в Конституцията, на някакво полупрезидентско управление“.

Вносителите ще бъдат отворени към диалог и няма самоцелно да налагат, който и да бъде текст. Христо Иванов обаче призова да има отворени дискусии с градивни предложения, за да може да се изготви най-добрият вариант на конституционни промени.

„Няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани. Всички добронамерени и конструктивни критики трябва да бъдат чути и ще бъдат чути. Искам да се обърна към институциите на съдебната власт, на двете върховни съдилища, към адвокатурата, към прокуратурата да работим по конкретни текстове, по конкретни решения по темите, които бяха поставени в дискусиите, така че се изработи проект, който наистина се ползва с широк консенсус и решително постига целите, които очертах“, обясни Иванов.

„С целите не можем да направи компромис“, категоричен бе той.

Поставете оценка:




3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар