Home » България » Първан Симеонов: Ваня Григорова няма какво да губи, Хекимян е най-разпознаваем

Първан Симеонов: Ваня Григорова няма какво да губи, Хекимян е най-разпознаваем

Сподели новината

Местните избори привличат повече активност, защото местната власт е по-близо до хората, но не е само заради кмета и не е заради качеството на живот, а най-вече заради общинските съвети. Това каза социологът от „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“.

Общинските съвети съсредоточават много сериозна власт, включително и тази да се разпореждат с общинско имущество, отбеляза той.

Според социолога ролята на местната власт се подценява, когато става въпрос за качеството на живот. „Забравяме, че в много от по-малките населени места местната власт преразпределя порциите, т.е. има пряко отношение към начина, по който живеем. Тя се превръща в нещо като хъб за това кой какво може да вземе. В по-големите населени места гледаме на местната власт като на нещо, което се занимава с утилитарни функции и много малко мислим за бюджета й“, коментира Първан Симеонов.

По думите му София е политическата арена, в която на по-малко пространство се събират всички големи въпроси, касаещи цялата страна. Според него кандидатите за кмет на столицата на основните политически сили са тревожно далече от общинската работа. „Малко са в роля. Тук може би Ваня Григорова е в малко по-изгодна позиция, защото тя няма какво да губи. Тя, с типичния си стил и с усмивката, като нищо може да бъде себе си, тя е автентичен левичар-скандалджия. Хекимян също има своите положителни опции, защото излиза напред по разпознаваемост. Освен това е доста обигран пред камера и готов за политика, след като е бил политически журналист. Ако не стане кмет на София, политическото бъдеще на Антон Хекимян е качване на други стъпала в националната политика. Васил Терзиев ми е много абстрактен все още и също видимо трудно наваксва тая скорост, с която трябва да се влезе на самия терен. Струва ми се, че политическото бъдеще е искано и от него. Този човек вероятно смята – и вероятно с основание, че има какво да даде на страната си“, коментира Първан Симеонов.

Залогът за ПП за кметския пост в столицата е огромен, защото ако партията спечели, това ще бъде пробив за тях, посочи той. „Но ми се струва, че либералите в България са заложили всичко на тази карта. Ами ако загубят София – тогава се сгромолясват много сериозно“, подчерта Симеонов.

ДПС от друга страна е формация, която според него винаги мисли с ходове напред и знае какво иска. „Чрез почетния си председател те парираха опасността, която винаги ги дебне на местни избори – да изпаднат в локални противоречия между групи“, отбеляза Симеонов.

Той посочи, че сред обсъжданите конституционни промени е и допустимостта за двойно гражданство при кандидатиране за определени постове. „Това е качествено нов етап в историята на България и като нищо ще мине. Аз въобще не съм убеден, че либералните сили в България знаят какво точно искат да постигнат с промените в Конституцията, но съм напълно наясно какво може да постигне ДПС. Това е формация, която винаги знае какво иска, има план и извлича ползи от хаоса, както много добре се вижда в момента“, посочи социологът.

Според него моментът не е подходящ за конституционни промени. „Нищо няма да се промени, това е просто чиста загуба на обществена енергия и време, конюнктурно мотивирана, главно през отношението на сглобката към Радев и през желанието на части от сглобката да се прелегитимират, да не кажа изперат. И те ще успеят. Но тези, които стърчат напред – либералите, ПП и отчасти ДБ, ще го отнесат. В менгемето между ГЕРБ и ДПС ПП го отнася за момента, а ДБ евентуално може да се запази в някаква степен, но и те са съпътстваща жертва“, коментира Първан Симеонов.

„Възраждане“ залага на партиен тип кампания. „Ако има разминаване между очакванията на ПП-ДБ в страната и реалната им тежест, Костадинов ще започне да разказва как едва ли не се е изравнил с тях. Това е неговата игра“, обясни социологът.

Много любопитна според него е ситуацията и около БСП. „БСП заедно с „Левицата!“ и с кръгове около Румен Радев – едни традиционни раздробени пространства, някак си се консолидираха зад Ваня Григорова, което се оказа неочаквано интересно решение и предложение“, отбеляза Симеонов.

Поставете оценка:




5

Оценка 5 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.