Home » Свят » Америка подготвя нов пакет военна помощ за Украйна

Америка подготвя нов пакет военна помощ за Украйна

Сподели новината

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън се очаква да обяви нов пакет военна помощ за Украйна през следващата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници, информират от БТА.

Ройтерс отбелязва, че след открита счетоводна грешка се е оказало, че Пентагонът разполага със средства, които позволяват на правителството на Байдън да изпрати още оръжия на Киев.

В края на миналата седмица Конгресът прие план за временно финансиране на правителството, който не включваше военна помощ за Украйна. Това е временна мярка, която бе подкрепена от членове и на двете партии, за да се избегне спиране на работата на правителството.

Предстои американските конгресмени да разгледат отделен законопроект за военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 24 милиарда долара, която президентът Джо Байдън иска да бъде включена в бюджета.

Пентагонът обаче все още разполага с около 5,4 милиарда долара, след като през юни установи, че счетоводна грешка е довела до надценяване на стойността на оръжията, изпратени досега на Киев. Става въпрос за пари по система, известна като така наречените президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA), която е използвана и за предоставяне на оръжия за Украйна.

Какво ще съдържа следващият пакет военна помощ за Украйна все още не е ясно и се очаква той да бъде представен тази сряда на 16-ата среща на контактната група по въпросите на отбраната за Киев в Брюксел, където отбранителната помощ ще бъде ключова тема, казаха американски служители.

Очаква се стойността на помощта да бъде около 200 милиона долара и тя може да се състои от подобни боеприпаси и превозни средства, каквито бяха включени в последните пакети военна помощ.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.