Home » Свят » ISW: Кремъл има необходимост да продължава да обсъжда смъртта на Пригожин и да го очерня допълнително

ISW: Кремъл има необходимост да продължава да обсъжда смъртта на Пригожин и да го очерня допълнително

Сподели новината

Продължаващите опити на Кремъл да отклони вината за катастрофата на самолета на финансиста от Вагнер Евгений Пригожин и да го опозори предизвикват постоянни възхвали за Пригожин и усилия за защита на неговото наследство сред избрани общности в информационното пространство.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Каналите, подкрепящи Вагнер и свързани с него, до голяма степен осмиват предположението на Путин от 5 октомври, че самолетът на Пригожин се е разбил поради детонация на гранати на борда, вероятно поради употреба на алкохол или наркотици от пътниците на борда.

Някои канали нарекоха твърденията на Путин "смехотворни", "фарс" и неуважителни към "героите" на Русия.

Руски вътрешен източник твърди, че членове на администрацията на руския президент са "провокирали" Путин да направи тези изявления, за да "дегероизира" Пригожин, тъй като предишните изявления на Пригожин, в които той поставя под съмнение причините за началото на войната в Украйна, очевидно набират популярност в цяла Русия.

Изглежда, че коментарите на Путин не са имали очаквания ефект и вместо това са подтикнали някои елементи на руското информационно пространство да се опитат да запазят репутацията на Пригожин и да опровергаят намека на Путин, че Пригожин е виновен за самолетната катастрофа, като продължават да обсъждат Пригожин и да критикуват официалната линия на Кремъл относно смъртта му.

Заслужава да се отбележи обаче очевидната необходимост на Кремъл да продължи да обсъжда смъртта на Пригожин и да го очерня допълнително, независимо от отговорите на информационното пространство, което показва, че Кремъл вероятно възприема някаква продължаваща заплаха от страна на Пригожин.

Бивши руски военни командири, участвали в началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г., според сведенията продължават да заемат периферни позиции с известно влияние в руската армия или отбранително-промишлена база.

Свързан с Кремъл военен блогър засили твърдението на руски вътрешен източник от 6 октомври, в което се изброяват настоящите длъжности на руски военни командири, които руското военно ръководство е заменило, след като първоначалното нахлуване в Украйна през 2022 г. не е постигнало предвидените цели. Източникът твърди, че бившият командир на Западния военен окръг (ЗВО) генерал-полковник Александър Журавльов и бившият командир на Южния военен окръг (ЮВО) армейски генерал Александър Дворников понастоящем са съветници съответно на Високопрецизните комплекси (дъщерно дружество на Ростех, основния държавен отбранителен конгломерат в Русия) и на Концерна за аерокосмическа отбрана Алмаз-Антей (друго държавно отбранително предприятие).

Източникът твърди, че Дворников все още е в "армейските среди" и се надява да се върне в армията. Източникът твърди, че бившият командващ на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин в момента е началник на щаба на руските сухопътни войски.

Източникът твърди, че бившият командир на Източния военен окръг (ИВО) генерал-полковник Александър Чайко е служил в Сирия и в руския генерален щаб след уволнението си като командващ на ключов регион, но че сегашната му длъжност е неизвестна.

Бившият държавен секретар по отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви на 1 октомври, че руското военно ръководство е отстранило всички командири, които са ръководили основните руски части в Украйна през февруари 2022 г.

Тези твърдения на вътрешни източници до голяма степен съответстват на предишните наблюдения на ISW за модел, при който руското военно ръководство премества опозорени и неефективни командири на периферни позиции, далеч от Украйна, без да ги освобождава напълно от военни или държавни длъжности в сектора за сигурност, оставяйки отворена възможността за връщане на командна позиция.

Възможно е руските сили да разширяват инфраструктурата за военно обучение в окупираната Източна Украйна като част от продължаващите усилия за увеличаване на капацитета за обучение и мобилизация на руската армия. На 5 октомври украински офицер от резерва публикува сателитни снимки, на които се вижда, че руските сили разширяват множество съоръжения за обучение в тиловите райони в окупираните Донецка и Луганска област, включително край Новопавливка в окупираната Луганска област.

Украинският офицер от резерва заяви, че руските сили вероятно се опитват да облекчат логистичните затруднения и да подобрят инфраструктурата, за да подкрепят продължаващата мобилизация и обучение.

Възможно е руските сили да разширяват инфраструктурата за обучение в тиловите райони на окупираната Източна Украйна като част от усилията за създаване на девет резервни полка, както и на "самодостатъчни" силови групировки в окупираните райони на Украйна като част от провежданите мащабни военни реформи. ISW оценява с ниска степен на увереност, че деветте резервни полка, които са в процес на обучение, може да са тренировъчни полкове, през които биха могли да преминат руски доброволци по пътя им към фронта.

Възможно е руските военни да разширяват базите си в окупираните Луганска и Донецка област като част от продължаващите усилия за интегриране и официализиране на силите на Донецката и Луганската народна република в руската армия и за повишаване на самостоятелността на руските групировки в окупирана Украйна чрез създаване на предна инфраструктура за обучение.

На 6 октомври украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Бахмут и напреднаха в западната част на Запорожка област. Украински военни източници отбелязаха, че украинските сили са продължили успешно настъпателните действия южно от Бахмут в района на Андриевка (на 8 км югоизточно от Бахмут).

Геолокационни кадри, публикувани на 5 октомври, показват, че украинските сили са напреднали към линията на дърветата между Роботине и Вербове, на около 6 км югоизточно от Роботине.

Говорителят на Източната група сили на Украйна капитан Иля Евлаш отбеляза, че украинските сили се подготвят за настъпателни операции през целия есенно-зимен период. Евлаш подчерта, че макар че нуждите от снабдяване ще се увеличат, а дъждовните и мъгливи условия могат да затруднят използването на безпилотни летателни апарати и тактическа и армейска авиация, украинските сили ще продължат да се сражават и през зимата.

Изявлението на Евлаш подкрепя дългогодишната оценка на ISW, че метеорологичните условия няма да попречат на нито една от страните да провежда настъпателни операции през зимата на 2023-2024 г., ако са добре снабдени и решат да го направят, както направиха през зимата на 2022 г., и че темпото на украинските настъпателни операции до голяма степен ще се измерва с осигуряването от страна на Запада на подходящи стрелкови оръжия и боеприпаси и несмъртоносни доставки за Украйна – а не просто със зимните метеорологични условия или някоя конкретна оръжейна система.

Изглежда, че руските сили наскоро са извършили ротация на полкове в района на Орихов, демонстрирайки способността си да поддържат отбраната си в този критичен сектор на фронтовата линия. Украински военен наблюдател съобщи на 6 октомври, че елементи от 291-ви мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма комбинирана армия, Южен военен окръг), които наскоро са били "частично възстановени", са се изтеглили на позиции източно от Нестерянка (на около 10 км северозападно от Роботине), след като руското командване предварително ги е ангажирало в района. Украинският наблюдател също така предполага, че елементи от 71-ви мотострелкови полк (също от 42-ра мотострелкова дивизия) "упорито" контраатакуват в северните покрайнини на Новопрокопивка (на 2 км южно от Роботине).

В средата на септември ISW наблюдава, че критични елементи от 42-ра мотострелкова дивизия, по-специално 291-ви и 71-ви мотострелкови полкове, са се изтеглили зад руската отбранителна линия между Вербове и Солодка Балка (на около 5 км южно от Роботине) поради загуби, които може да са ги направили боеспособни.

След изтеглянето на елементи от 42-ра мотострелкова дивизия към тиловите райони в западната част на Запорожка област, елементи от 7-ма и 76-та въздушнодесантни дивизии (ВДВ) се прехвърлиха странично в района от Херсонска и Луганска област, за да запълнят пропуските, оставени от елементите на 42-ра мотострелкова дивизия.

В края на септември ISW наблюдава елементи от 42-ра мотострелкова дивизия, които очевидно се връщат на фронта близо до Новопрокопивка, което предполага, че те се връщат на фронта след кратка почивка и възстановяване.

Наблюденията на украинския военен източник за 291-ви и 71-ви мотострелкови полкове, както и зачестилите напоследък руски съобщения за тези полкове, защитаващи се от украински атаки в районите южно и западно от Роботине, предполагат, че руските сили са извършили ротации на ниво полк в този сектор на фронта през последния месец.

Преди това ISW оцени, че руските сили вероятно се борят да провеждат ротации на тактическо и оперативно ниво по цялата фронтова линия, но преразглежда тази оценка, като има предвид очевидната ротация на значителни елементи от 42-ра мотострелкова дивизия и две дивизии ВДВ към и от фронтовата линия южно от Орихив.

Според съобщенията руските сили са подновили настъплението си в района на Купянск на 6 октомври, но по-голямата част от руските сили, за които се съобщава, че са разположени в този сектор на фронта, вероятно остават неефективни. Украински военни представители съобщиха за намаляване на руската активност край Купянск през последните седмици, но говорителят на Източната група сили на Украйна капитан Иля Евлаш заяви на 6 октомври, че руските сили са възобновили бойните действия по направлението Купянск-Лиман. Руски милиблогъри твърдят, че руските сили са започнали настъпление край Синковка (на 8 км североизточно от Купянск) и че руските сили обстрелват интензивно магистрала N26 (Шевченково-Купянск).

Един milblogger определи подновеното руско настъпление към Купянск като "мащабно" във вече изтрит пост.

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов съобщи по-рано, че руските военни са изпратили елементи от новосформираната 25-а армия /(според съобщенията сформирана в рамките на Източния военен окръг) на направлението към Купянск, за да заменят елементи от 41-а армия /Централен военен окръг/.

Възобновяването на руските настъпателни операции край Купянск, вероятно с участието на елементи от 25-та армия, вероятно има за цел да отклони вниманието на Украйна от други сектори на фронта в Южна Украйна. ISW обаче по-рано оцени, че 25-та армия е била разположена набързо, преди планираната дата за разгръщане през декември 2023 г., и вероятно е с крайно недостатъчен персонал, слабо обучена или и двете.

ISW също така по-рано е наблюдавала присъствието на силно деградирали елементи на Западния военен окръг (ЗВО), по-специално на 1-ва гвардейска танкова армия и 6-а армия на обединените въоръжени сили, в района на Купянск и ISW не оценява в момента, че групировка, съставена от новосформираната 25-а армия на обединените въоръжени сили с деградирали елементи, ще бъде в състояние да поддържа значими офанзиви в този район.

През нощта на 5 срещу 6 октомври руските сили нанесоха удар с безпилотен самолет Шахед-131/136 по пристанищна, зърнена и гранична инфраструктура в Южна Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 33 дрона "Шахед" от нос Чауда, Крим, и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 25 от дроновете.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руският удар е повредил пристанищна инфраструктура и зърнохранилище по река Дунав в Одеска област, а публикуваните на 6 октомври геолокационни кадри показват, че ударът е засегнал фериботния пункт Орливка-Исакча, който свързва Одеска област и Румъния.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.