Home » Свят » Бундесверът ще привлича жени и мигранти

Бундесверът ще привлича жени и мигранти

Сподели новината

"Живописни видеоклипове в YouTube с много екшън, кариерни центрове из цяла Германия, имиджови кампании за милиони." Така изглеждат усилията на германската армия да набере нови кадри, пише "Вестдойчер Рундфунк" (ВДР). А АРД информира, че в Щутгарт дори самият министър на отбраната Борис Писториус е дошъл в един от кариерните центрове на армията, за да привлича нови кадри.

Бундесверът от години има проблеми с попълването на редиците си. А по план до 2031-а година армията на Германия дори трябва да нарасне – да включва 203 000 войници. В момента те са около 180 000 души в момента, като от края на 2021-а броят им даже леко е намалял.

Дори пълномощничката на Бундестага за въоръжените сили не вярва, че планираната численост на армията може да бъде достигната до 2031-а година, отбелязва германската медия. "Предприетите досега мерки" очевидно не са достатъчни, заяви наскоро социалдемократката Ева Хьогл. Необходими са "значителни усилия", за да стане Бундесверът по-привлекателен за младите хора, смята тя.

Интерес липсва

Според последния доклад на Хьогл миналата година, когато правителството обяви "повратен момент" заради руската инвазия в Украйна, Бундесверът е получил малко под 44 000 заявления от кандидати. Това е спад с 11 процента спрямо предходната година. Делът на напусналите новонаети войници също е много висок – 21 на сто. В края на миналата година около 18 700 офицерски позиции във въоръжените сили са останали незаети, което означава, че почти всяка шеста военна длъжност е била вакантна.

И през настоящата 2023-а година обръщане на тенденцията не се очертава, отбелязва ВДР. А "Шпигел" съобщи, позовавайки се на говорител на Бундесвера, че между януари и май тази година кандидатите са били с около седем процента по-малко, отколкото в същия период на 2022 година.

Причините за спада в интереса са многобройни. Във времена на недостиг на квалифицирана работна ръка конкуренцията е жестока: частният сектор примамва с гъвкаво работно време, грижи за децата и по-високо заплащане, а Бундесверът от години се бори и с дефектно или с липсващо оборудване. Много казарми са в окаяно състояние, посочва Ева Хьогл. Именно поради това военният министър Писториус предвижда големи инвестиции в тяхното саниране, както пише Втора германска телевизия ZDF.

А вероятно водената с изключителна бруталност война в Украйна също възпира някои от потенциалните кандидати за армията. С оглед на новата ситуация на заплаха за сигурността в Европа, рискът в бъдеще Бундесверът да се занимава с бойни мисии се е увеличил, отбелязва ВДР.

Повече жени и повече мигранти в армията?

Изследване на Центъра за военна история и социални науки към Бундесвера показва, че кандидатите за германската армия са наясно с това. Изследването констатира, че желанието за вършенето на значима за обществото служба била най-важната движеща сила за младите войници. Кандидатите за Бундесвера обаче очакват и реална перспектива за своята кариера, добри възможности за образование и дейност в сфера, която наистина ги интересува.

Поради всичко това федералният министър на отбраната Борис Писториус призовава повече жени да се присъединят към Бундесвера. С изключение на областта на медицинските услуги, делът на жените в армията е едва 10 процента, изтъкна той. "Това е твърде малко", коментира Писториус. Ще бъдат привличани и повече хора с миграционен произход – група, която също все още не е достатъчно добре представена. А това се разминава с желанието на Бундесвера да бъде "армия на гражданите", подчертава Писториус, цитиран от ВДР.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.