Обичан и полезен сок може да бъде опасен за черния ви дроб

Хранителните специалисти смятат, че редовната консумация на сок от моркови, наричан „еликсир на младостта“, заради многото витамини, които съдържа, ви позволява и да отслабнете. Факт е, че сокът от моркови намалява апетита.

Навикът да пиете сок от моркови помага да се удължи младостта на тялото ви. В същото време съществуват редица резерви относно използването му – пренебрегването им може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, пише Здраве.то.

Сокът от моркови е важно да се пие пресен, а не да се оставя да преседи, тъй като витамините в него бързо ще „умрат“. Пийте този сок, като може да му добавите сметана, за да ускорите усвояването на хранителни вещества от морковите – половин час преди хранене. Важно е да не злоупотребявате с количеството. Не консумирате повече от 600 мл на ден, а също и не пийте голямо количество сок наведнъж.

„Неправилното пиене на сок от моркови може да доведе до намаляване на силатави, болка, пожълтяване на кожата, стомашно-чревно разстройство, сърбеж на кожата, загуба на коса. В тежки случаи, това може да доведе до увреждане на черния дроб и панкреас „, – предупреждават учените.

Трябва да се помни, че каротинът, съдържащ се в морковите, е несъвместим с алкохола. Така че не ги смесвайте. Комбинацията от каротин и съставки на алкохолни напитки може да доведе до възпаление на черния дроб.

Суровите моркови, отбелязват експерти, са противопоказани при хора със стомашна язва и дуоденална язва, възпаление в дебелото черво, ентероколит.

Освен това не е добра идея да се използват за готвене и хранене големи моркови. Колкото морковите са по-големи, толкова по-вероятно е в тях да са натрупани много нитрати.

Вашият коментар