Отиде си Атанас Френкев – кръводарител номер 1 на България

„Отиде си от този свят един човек с голямо сърце и живот отдаден на хората. На 88-годишна възраст почина Атанас Френкев, кръводарител №1 на България и Почетен гражданин на Смолян“, това се казва в съболезнователен адрес на ръководството на община Смолян и кмета Николай Мелемов.

Те поднасят най-искрени съболезнования и изразяват дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Атанас Френкев по повод неговата кончина, съобщава 24rodopi.com.

Атанас Френкев е кръводарител повече от 40 години, безвъзмездно е дарил 107 литра кръв в над 400 случая. Награждаван е от БЧК с три сребърни и една златна значка, получил е златна значка и от някогашното Министерство на народното здраве.

Има седем ордена и медала за гражданска доблест и заслуги–Първа степен. Член е на пленума на Червения кръст. През 2005 г. получава грамота и статуетка на НС на БЧК за Кръводарител №1 на България. Отличен е със званието „Достоен гражданин на Смолян за 2008 година“.

Френкев е дарил кръв за пръв път през 1948 г., а за последен през 1990 г. Заради кръвната му група с 15 добавки, които рядко се откриват в човека, той е бил постоянно в списъците на Кръвните центрове на БЧК за повикване при нужда.

Без аналог в наше време, през 1959 г. Френкев е дарил в три последователни дни общо 1,5 литра кръв за спасяването на родилка.

Кръводарител №1 на България е роден на 26 април 1930 в Райково. „Целият му живот е пример за жертвоготовност, хуманизъм и родолюбие. Поклонението е от 11.00 часа в църквата „Св.Неделя“ в кв.Райково, а погребението е от 15.00 часа в Гробищния парк в квартала. Поклон пред светлата му памет!“, се казва в съболезнователния адрес.

Вашият коментар