Home » Извън/Земно » „Съставките на живота“: Откриха вода и въглерод на астероида Бену

„Съставките на живота“: Откриха вода и въглерод на астероида Бену

Сподели новината
Пробите от астероида Бену, събрани от сондата OSIRIS-REx, съдържат вода и въглерод, съобщи американската космическа агенция НАСА, като показа материала за пръв път след като бе спуснат на Земята в края на миналия месец.

Това подкрепя идеята, че водата и въглеродът може да са пристигнали на Земята чрез метеорити.

Първоначалните изследвания на материала (общо 250 грама) от астероида, чиято възраст е 4.5 млрд. години, продължиха две седмици и, според администратора на НАСА Бил Нелсън, са показали, че това е „най-голямата проба, богата на въглерод, изпращана някога на Земята“.

Находката „ще помогне на учените да изследват произхода на живота на собствената ни планета за следващите поколения“, продължи Нелсън. Според Данте Лорета, основен изследовател на проекта в Тюсон, Аризона, това е „капсула на времето, която предлага дълбоки познания за произхода на Слънчевата система“.

Бену вероятно съхранява химичния състав, съществувал в момента на формиране на планети около Слънцето.

През 2020 г. проба от астероида Рюгу, върната на Земята от японска сонда, съдържаше урацил, една от базите на ДНК. Това бе и годината, в която OSIRIS-REx взе пробата от Бену на 330 млн. км от Земята. В случая с Рюгу съобщаването обаче бе едва тази пролет, тъй като работата на учените отне три години.

ОЩЕ: Астрономите видяха състава на астероида Бену (ВИДЕО) 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар