Home » Бизнес » Инвестиционен консултант: Цената на петрола до голяма степен зависи от конфликта в Близкия Изток

Инвестиционен консултант: Цената на петрола до голяма степен зависи от конфликта в Близкия Изток

Сподели новината

Ситуацията на пазара на петрол все още се развива предпазливо, защото няма яснота за посоката на развитие на конфликта в Близкия изток. Това каза главният инвестиционен консултант Цветослав Цачев пред на Радио „Фокус“.

Той посочи, че от началото на конфликта се наблюдава динамика на петролния пазар – скок в цените в началото на миналата седмица, последван от спад. Опасността от разширяване обхвата на военните действия и включването на останалите арабски държави обаче е реална, смята Цачев.

„Включването на Иран и Саудитска Арабия е сериозен риск и би принудило САЩ да предприемат ответни икономически мерки, което да доведе до ограничаване на добива и продажбите на петрол в световен мащаб. Затова в петък видяхме скок в цената. Все по-задълбочаващите се действия в региона имат все по-голям отклик сред населението на тези страни“, обясни той.

Ако конфликтът бъде овладян, цените на петрола ще се стабилизират на нива около текущите – около 90 долара, прогнозира експертът.

Според него може да се наблюдава краткосрочен натиск върху цените на някои метали, но конфликтът няма да наруши добива или доставките им. Скок в цената на петрола и последваща рецесия в края на тази или началото на следващата година обаче биха се отразили върху търсенето на тези суровини, допълни Цветослав Цачев.

Инвестиционният консултант отбеляза, че данните за инфлацията в САЩ през миналата седмица показват, че тя се задържа на нива около 4%.

„Няма изгледи засега да пада. Това е притеснително за централните банкери, но те дават сигнали, че няма да има ново повишение. Ако председателят на Федералния резерв се включи към тази група на по-предпазливите, това ще е позитивен знак за пазарите и може би причина да видим опит за растеж на фондовите индекси, независимо от рисковете в Арабския свят“, коментира Цачев.

Поставете оценка:




Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.