Home » Свят » Американски дипломат подаде оставка заради неспирното изпращане на оръжия на Израел

Американски дипломат подаде оставка заради неспирното изпращане на оръжия на Израел

Сподели новината

Високопоставен американски дипломат подаде оставка заради решението на администрацията на Джо Байдън да продължи да изпраща оръжия на Израел, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Джош Пол, работещ в Държавния департамент в бюрото, отговарящо за военните трансфери зад граница, хвърли оставка в знак на протест срещу продължаващото въоръжаване на израелските сили на фона на войната в ивицата Газа.

Дипломатът казва в решението си, че „сляпата подкрепа на едната страна [в конфликта]“ от страна на Байдън е довела до разрушителни и несправедливи последици, противоречащи на ценностите, които Вашингтон публично прокламира.

Военният отговор на Израел (след инвазията на бойци на „Хамас“ на 7 октомври) и продължаващата окупация само ще доведат до по-голямо страдание както за израелския, така и за палестинския народ, посочва Джош Пол. Израел продължава да извършва терористични атаки срещу цивилното арабско население в ивицата Газа, а на Западния бряг от десетилетия извършва сегрегация, репресии и принудително разселване на палестинците.

Джош Пол припомня, че САЩ имат задължение да не предоставят оръжия на страни, които погазват човешките права, но това правило се е нарушило за Израел. Той визира продължаващата обсада на ивицата Газа (където живеят над два милиона араби), спирането на тока и водата, както и блокирането на медицинските грижи.

Американският президент Джо Байдън посети Израел, за да изрази подкрепата на Белия дом към евреите. Израел заяви, че мащабът и жестокостта на атаката на „Хамас“ оправдават реакцията му и че действа в съответствие с международното право. Джош Пол обаче не е съгласен с това. Той посочи, че САЩ са дали на Израел картбланш да убие едно поколение врагове, само за да създаде ново. Според служители на Държавния департамент това не е в интерес и на САЩ, а в момента цената се плаща от цивилното палестинско население.

Джош Пол разкри, че след като е обявил публично решението си да подаде оставка, е получил подкрепа от свои колеги в Държавния департамент, както и от служители в Конгреса. „Много хора се борят с настоящата политика [на Байдън и предишните американски администрации], защото я намират за дълбоко проблематична“, заяви дипломатът.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.