Home » Свят » Макрон предложи глобална коалиция срещу Ислямска държава

Макрон предложи глобална коалиция срещу Ислямска държава

Сподели новината

Френският президент Еманюел Макрон предложи днес съществуващата глобална коалиция, която се бори с джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, да разшири фронта си и да се противопостави и на радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, Макрон подчерта, че Франция и Израел приемат тероризма за свой "общ враг", но не влезе в подробности за това как може да се намеси сега споменатата от него коалиция, предвождана от САЩ и включваща десетки държави.

Президентът Макрон, който още на летището в Тел Авив се срещна със семействата на френски жертви на атаката на "Хамас", заяви, че освобождаването на французите, държани от палестинското движение за заложници, е първостепенна цел за Франция. "Всички те трябва да бъдат освободени", заяви държавният глава.

"Франция е готова международната коалиция срещу ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" – бел. ред.), в рамките на която участваме в операции в Ирак и Сирия, да се бори и с "Хамас", заяви Макрон, като обеща, че Израел няма да бъде оставен да се сражава сам.

Френският президент пристигна тази сутрин в Израел, за да изрази "пълната солидарност" на Франция с Израел след нападението, извършено на 7 октомври от "Хамас", при което бяха убити над 1400 души. Тридесет френски граждани бяха убити от бойците на палестинската ислямистка групировка.

По-рано днес Макрон проведе среща в Йерусалим и с израелския президент Ицхак Херцог, когото увери, че Франция стои "рамо до рамо" с Израел.

Освен да изрази солидарност, Макрон възнамеряваше да направи "предложения, които са възможно по-осъществими", за да се предотврати покачването на напрежението, да се освободят заложниците, да се гарантира сигурността на Израел и да се работи за решение на конфликта чрез две държави, посочиха съветници на френския президент, предаде Ройтерс. Те добавиха, че държавният глава на Франция настоява за хуманитарно примирие.

Посещението на Макрон в Израел идва, след като вчера външните министри от ЕС търсеха начин да се споразумеят за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и "Хамас", за да може колкото се може повече хуманитарна помощ да достигне до цивилните в ивицата Газа. От канцеларията на палестинския президент Махмуд Абас заявиха вчера, че той ще се срещне с Макрон в Рамала, на Западния бряг.

Възможностите на Макрон да повлияе върху събитията в региона изглеждат ограничени заради завоя на Париж към политика, наричана от някои експерти произраелска англо-американска линия, която е в контраст с традиционно отличаващия се и по-проарабски голистки (по името на президента на Франция от 50-те и 60-те години Шарл де Гол – бел. ред.) подход на Франция, посочва Ройтерс.

"Меката сила на Франция на юг от Средиземноморието е значително намаляла", казва Карим Емил Битар, експерт в Ливан по външна политика на френския мозъчен тръст Институт за регионални и международни изследвания. "Оставаме с впечатлението, че нищо не отличава Франция от други западни държави", добавя той, цитиран от Ройтерс.

Решението на френското правителство да наложи обща забрана на провеждането на пропалестински протести, преди тя да бъде отменена по съдебен път, със сигурност е причина за загубеното от Макрон доверие на арабския свят, допълва експертът. Френски представители оспориха идеята, че политиката на президента на Франция е предубедена. Те смятат, че Макрон постоянно настоява за спазването на правата на палестинците и за решение на израело-палестинския конфликт чрез две държави.

Посещението на Макрон ще има и отзвук специално във Франция, където големи мюсюлмански и еврейски общности са настръхнали една срещу друга след убийството на учител от ислямистки радикал. Ройтерс отбелязва, че властите свързват този случай със събитията в ивицата Газа. Агенцията посочва, че френският лидер ще трябва да прокара ясна линия по време на обиколката си в региона в контекста на създаденото в страната му напрежение от израелско-палестинския конфликт и готовността на раздразнителната опозиция да се нахвърли върху него при всяка погрешна стъпка.

Глобалната коалиция, които се бори с джихадистите от "Ислямска държава", бе създадена през септември 2014 г. Тя помага на партньорите си от региона да "разгромят във военен план ДАЕШ в Ирак и Сирия" и "действа със съвети, подкрепа и осигуряване на възможности" в тяхна полза, в това число с наблюдение и разузнаване, се казва в интернет страницата на коалицията.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар