Home » Новини » Путин и Шолц обсъдиха заплащенето на газ в рубли

Путин и Шолц обсъдиха заплащенето на газ в рубли

Сподели новината

Руският президент, Владимир Путин, информира в телефонен разговор германския канцлер, Олаф Шолц, за причините за решението да се премине към заплащане на руския газ в рубли, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Владимир Путин информира федералния канцлер за причината за решението да се премине към заплащане на газа, доставян по-специално за Германия, в руски рубли. Промяната в процедурата за разплащане се въвежда, тъй като валутните резерви на Банката на Русия са били замразени от държавите членки на ЕС в нарушение на международното право“, се казва в изявлението.

Освен това, Путин и Шолц са се споразумели, че преминаването към плащане на газа в рубли ще бъде обсъдено от експерти от Русия и Германия.

„Отбелязва се, че взетото решение не трябва да води до влошаване на договорните условия за европейските компании – вносители на руски газ. Беше договорено, че експерти от двете страни ще продължат да обсъждат този въпрос“, заключиха от Кремъл.

По-рано Путин нареди да се премине към плащане в рубли за доставките на газ за неприятелски страни. Той заяви, че Москва ще откаже да приема плащания по такива договори в компрометирани валути, включително долари и евро, и нареди на правителството да даде на „Газпром“ указание да направи необходимите промени в съществуващите договори.

Шолц се противопостави по-рано на плащането на руския газ в рубли, като посочи, че договорите предвиждат плащане в евро. Той заяви също, че Германия ще намали енергийната си зависимост от Русия, но едно рязко ембарго може да има отрицателно въздействие върху пазара на труда и промишлеността и да доведе до икономическа криза.

Руският президент и германският канцлер обмениха и мнения по последния кръг от преговорите между руски и украински представители в Истанбул, съобщи „БГНЕС“.

„Те разгледаха и въпросите за осигуряване на безопасна евакуация на цивилното население от зоните на военните действия, на първо място от Мариупол“, се казва в изявлението, предаде BG ON AIR.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.