Гръмотрън – за високо кръвно, ревматизъм, отслабване, безплодие, шипове

 

Лековитото растение гръмотрън е разпространено в Централна Азия, Европа и Средиземноморието. То е род на треви и дребни медоносни храсти от семейство бобови (Fabaceae). Научното му название е Ononis spinosa и е представен от 75 вида като 7 от тях се срещат в България. Разпространен е до 1500 м. н. в. и има красиви цветове като цветята. Расте по сухи, песъчливи, тревисти места, храсталаци, брегове на реки и морето, песъчливи и глинесто-варовити почви.

Някои от видовете на този род Ononis са обикновени плевели, които спират бранта на земята с жилавите си стъбла и се използват като хранителни растения за ларвите на някои видове пеперуди като Eupithecia subfuscata и Coleophora. Има много здрава коренова система. На английски името му е Rest-Harrow, преведни двете думи означават ”почивка” и ”брана”, защото дълбоката му коренова система е в състояние да затрудни и да спре бранта.

Ако страдате от безплодие, затлъстяване, ревматизъм, шипове, високо кръвно, тази билка гръмотрън (Ononis arvensis) е за вас! В България най-разпространени са видовете Кози, Измамлив и Наведен гръмотрън с научни наименования Ononis hircina, Ononis decipiens и Ononis reclinata. Сигурно се чудите откъде идва името му гръмотрън. Наименованието на рода Ononis е с произход от гръцки език на две думи: onos което означава „магаре“ е едната дума и другата onimeni – „полезен“, което се приравнява на ”полезно магаре”. Всички магарета са полезни и тези на 2 крака също, за да работят без пари на богатите. Билката е известна и с народното име магарешки трън, а и волска спирка заради шиловидните си бодли.

Гръмотрънът е любима храна за магаретата, откъдето идва и името й. Съществува едно поверие, че това е растението, от което е сплетен тръненият венец за разпятието. Младите филизи са много използвани в миналото като зеленчук, който се вари, или се яде на салата или кисели. Той дава сладък и лепкав сок. Растението е неприятно за змиите. Лечебните му свойства са били известни още през 1 в. сл. Хр., за което пише гръцкият учен Диоскорид, че е полезен за намаляване на песъчинките в бъбреците и за язви.

Действие

Най-силно е диуретичното, потогонно (изпотяващо) и слабително действие на билката. Поради това тя се предписва при задържане на течности свързани със сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, проблеми с простатата, отоци от всякакъв произход, затлъстяване и за пречистване на организма.

Научно доказано е, че тинктурата от гръмотрън има съдоукрепващо действие, защото намалява чупливостта на кръвоносните съдове и капиляри. Успешно се прилага и като кръвоспиращо средство при разширени вени и хемороиди. Билката гръмотрън има много добър ефект по отношение на разграждането и изхвърлянето на камъните от бъбреците и жлъчката.

Доказано намалява артериалното кръвно налягане. В народната медицина билката се препоръчва още за лечение на кръв в урината, ревматизъм, безплодие, шипове, подагра и много други болести.

Приложение

За лечение предимно се използват най-вече корените на гръмотрън. Но, в много рецепти са включени също листата и цветовете на билката. Гръмотрънът цъфти през месеците юли до септември. Той трябва да се бере според билкарите преди или след периода на цъфтежа.

Билката или по-точно корените от гръмотрън се събират или преди цъфтенето (през месеците април и май) или след цъфтенето (през месеците август – октомври). Измиват се със студена вода, изсушават се на тавански помещения или в сушилни при 45 – 50 градуса и може да се съхраняват в продължение на две години на сухо и разбира се на проветриво място при влажност не повече от 12% .

Цветът на изсушените корени от гръмотрън от външната страна трябва да бъде сиво-кафяв, а от вътрешната страна оцветяването е в бледо жълто-кафяво. Растението има специфична миризма и сладко-горчив вкус.

Най-честото приложение на билката гръмотрън става чрез:

 • Отвара: 30 грама нарязан корен от билката завира в кипнала вода 1 литър и още 30 минути се вари. Запарва се за още 10 минути и само се прецежда.
 • Долива се питейна вода докато отново количеството на отварата стане 1 литър.
 • Приема се по 250 мл. преди хранене трикратно за 4 седмици.
 • Приготвената отвара има трайност два дни, след което трябва да сварите нова.
 • Тинктура: прави се настойка от билката в 70% спирт при съотношение съответно 1(гръмотрън) към 5 (спирт).
 • Пие се по 45 капки трикратно преди хранене за 3 седмици.
 • Прахообразно: взема се на ден около 4 грама прах от изсушени и стрити корени от гръмотрън трикратно.
 • Има и много билкови смеси с гръмотрън, които се прилагат при лечение на по често срещаните заболявания.
 • Курсът на приемане на билката гръмотрън може да продължи няколко месеца.

Лечебни свойства

Химичен състав на билката гръмотрън: тази билка е изключително богата на лечебни вещества. Тя съдържа флавоноиди, тритерпин, дъбилни и смолисти вещества, етерични масла, захари, органични киселини, протеини, микроелементи като бор, йод, олово, хром, стронций, молибден, желязо, цинк, никел, магнезий, мед, селен, калций, ванадий, калий, алуминий.

Освен това в билката гръмотрън са открити тритерпин алкохол α-onocerin и изофлавони в надземните части на растението и това е установено чрез химичен анализ. Оксикумарини (oxycumarines) – скополетин и skopolin (scopolin) са изолирани и идентифицирани. Химическата композиция е представена от 0,2% етерично масло (onocerin, Spinosin), ononin, pseudoononin, onon (изофлавонови гликозиди), ononid, танини, захароза, липиди, лимонена киселина, сапонини, смолисти вещества. Благодарение на богатите си лечебни вещества, растението гръмотрън намира твърде добро приложение в народната медицина за най-различни заболявания.

Чудодейният гръмотрън се използва като полезно растение и за лечение на:

 • Вътрешно: ревматизъм, проблеми с кръвообръщението, хроничен запек, хемороиди, уретит, цистит, простатит, тромбоцитопения капиляротоксикоза, хеморагичен васкулит, уролитиаза, невралгия, неврит, остеохондроза, метрорагия, дисменорея, дерматити, екземи, невродермити, пиодермити, тромбофлебит, високо кръвно налягане, подагра, безплодие, бяло течение, камъни в жлъчката, диабет, шипове, пречистване на кръвта, гастрит, за засилване на нашите жлези с вътрешна секреция, хормонални проблеми, полиартрит, подуване, запек, главоболие и много други заболявания.
 • Външно: за приготвянето на различни кремове, лосиони и вани при ожулвания, акне, обриви и екземи и други.
 • Капсули, тинктура, хапчета, чай
 • Билката гръмотрън може да се намери под формата на чай, прахообразна, на хапчета и на тинктура (капки)или капсули.
 • Ако решите да използвате тинктура от гръмотрън, трябва да знаете, че една чаена лъжица от тинктурата се равнява на една чаша чай от гръмотрън.
 • Гръмотрън капсули се среща в няколко продукта, в зависимост от здравословния проблем, към който е насочен.
 • При наднормено тегло трябва да приемате Липоредукт.
 • При проблеми с простатната жлеза се взема Простатизал.
 • Задължително се консултирайте със специалист преди да започнете приема на капсулите (хапчетата).

Вашият коментар