Home » Свят » Зеленски: „Наложете петролно ембарго! Русия ще го усети.“

Зеленски: „Наложете петролно ембарго! Русия ще го усети.“

Сподели новината

При нови руски нападения в района на Донецк са били убити най-малко петима цивилни, има и ранени, по данни на украинската страна. Тя обвини Русия за нападенията. Също и в района на Харков, Североизточна Украйна, руската артилерия е продължила да обстрелва населени места. Двама души са загинали, има разрушени сгради, съобщиха местните украински власти. От района на Миколаев, Южна Украйна, се съобщава за седем руски ракетни атаки, при които обаче няма загинали. При ответни нападения вчера украинските сили са убили 80 руски войници и са унищожили три руски танка, един самолет и един хеликоптер. Тази информация не е потвърдена от независим източник.

Сраженията се концентрират на изток

От Киев съобщиха, че от районите на Донецк, Луганск и Запорожие само вчера са били успешно евакуирани нови 4 500 цивилни. Вицепремиерката Ирина Верешчук обвини руската страна, че нарушава договорката да пропуска безпрепятствено автобусите. Киев и Москва се обвиняват взаимно в саботиране на евакуацията. Междувременно продължава концентрирането на руска военна сила и техника на изток, както беше обявила Москва. Украинският президент Зеленски потвърди струпването на руски войски в Източна Украйна и определи предстоящите сражения там като "важна, а както някои казват – решителната битка в източната част на нашата страна". Това ще бъде тежка битка, добави той.

Искане за петролно ембарго

В същото време Зеленски отново призова за налагането на петролно ембарго на Русия. В редовното си видеообръщение той каза, че това трябва да бъде първата стъпка на "целия цивилизован свят". По думите му, демократичният свят трябва да може да се откаже от руския петрол. "Русия ще го усети, а това може да я накара да започне да мисли за мир и за прекратяване на напълно безсмисленото насилие", каза Зеленски.

Нов масов гроб край Киев

Открит е още един масов гроб на цивилни, предадоха агенциите. Той е бил открит в събота край бензиностанция в селцето Бусова, недалеч от Киев. Седмици наред районът беше окупиран от руските войски, преди те да се изтеглят от него. Все още не е ясен точният брой на погребаните в масовия гроб жертви. Съобщава се само това, че те са десетки.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар