Home » Бизнес » Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока

Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока

Сподели новината

Санкциите на САЩ срещу руската компания за диаманти Alrosa предизвикаха хаос на световния пазар на диаманти, тъй като търговците и преработвателите на скъпоценни камъни са принудени да търсят начини за заобикаляне на ограниченията.

Според източници на агенция Bloomberg, търговците в Антверпен и Дубай (един от най-големите центрове за търговия с диаманти), както и производствени предприятия в Индия, са прекарали 2 седмици в консултации с адвокати за това какво означават американските санкции срещу Alrosa и как могат да продължат да купуват скъпоценни камъни от компания. Междувременно потокът от диаманти от Русия към индийския град Сурат, където е съсредоточен бизнесът за рязане и полиране на диаманти, е спрял, защото индийските банки „не могат или не желаят да извършват плащания“. Прекъсванията в доставките доведоха до повишаване на цените на диамантите, като по-специално малките камъни на Alrosa започнаха да се покачват миналата седмица.

Още новини от Украйна

Делегация от Alrosa е посетила Индия по-рано тази седмица и се е срещнала с търговци, за да обсъдят начини за улесняване на продажбите.

На 8 април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на групата Alrosa и определи краен срок за своите съграждани да приключат транзакции с нея до 7 май, а с нейното американско подразделение Alrosa USA, Inc. – до 7 юни. Както съобщи The Economic Times, ограниченията доведоха до намаляване на работата на предприятията за рязане и полиране на диаманти в градовете Сурат, Саураштра и Бхавнагар (Гуджарат) в Индия поради прекъсвания в доставките на суровини от Русия.

Alrosa е една от трите най-големи компании за добив на диаманти в света. Делът ѝ в обема на световното производство е 25%. Други 6% се падат на анголското предприятие Catoca, в което делът на Alrosa е 41%. В Русия компанията добива диаманти в Република Саха (Якутия) и Архангелска област.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.