Home » Свят » Първата дама на САЩ се срещна със съпругата на Зеленски

Първата дама на САЩ се срещна със съпругата на Зеленски

Сподели новината

Първата дама на САЩ Джил Байдън направи изненадващо посещение в Западна Украйна днес, като проведе среща за Деня на майката с първата дама Олена Зеленска, предаде Нова ТВ.

Байдън пътуваше под секретност, превръщайки се в поредния високопоставен американец, който влезе в Украйна по време на 10-седмичния ѝ конфликт с Русия.

„Исках да дойда точно на Деня на майката“, каза Байдън на Зеленски. „Мислех, че е важно да се покаже на украинския народ, че тази война трябва да спре и че хората на Съединените щати са с народа на Украйна“, обясни тя.

Първата дама пътува до град Ужгород, на около 10 минути път с кола от словашко село, което граничи с Украйна. Тя прекара около два часа в Украйна.

Двете се събраха в малка стая, седнаха на една маса една срещу друга и разговаряха пред репортери, преди да се срещнат насаме. Зеленски и децата ѝ са били на неразкрито място заради тяхната безопасност.

Преди това американската първа дама прекара Деня на майката в Словакия, срещайки се с украински майки, които са станали бежанки след руската инвазия в Украйна, и ги увери, че "сърцата на американците" са с тях, предаде Асошиейтед прес.

На автогара в град Кошице, която сега е денонощен приемателен център за бежанци, първата дама на САЩ завърза продължителен разговор с емоционална украинка, която ѝ каза, че не може да обясни войната на трите си деца, защото сама не може да си я обясни.

"Не мога да им обясня, защото сама не зная, а съм учителка", каза на Джил Байдън Виктория Куточа, прегърнала 7-годишната си дъщеря Юлия.

Куточа попита: "Защо?", изглежда търсейки обяснение за решението на Русия да нападне Украйна на 24 февруари.

"Това е напълно необяснимо", отговори първата дама.

Денонощният център е един от шест подобни центъра в Словакия, осигуряващи подслон средно на 300-350 души ежедневно, предлагайки им храна, баня, дрехи и други услуги според информация на Белия дом.

Джил Байдън посети също словашко държавно училище, което е приело деца бежанци от Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.