Home » Свят » „Стингър“ свали Су-25, управляван от 63-годишен руски генерал

„Стингър“ свали Су-25, управляван от 63-годишен руски генерал

Сподели новината

В небето над Украйна е бил свален "Су-25", управляван от генерал-майора в оставка от руските ВВС Канамат Боташов. Трима бивши подчинени на летеца потвърждават информацията пред БиБиСи. Източниците са помолили за анонимност.

63-годишният Боташов е най-високопоставеният летец, загинал във войната. До преминаването му в запас е бил командир на авиационен полк. Фактът, че толкова високопоставен офицер участва във въздушен бой говори за това колко сложни задачи поставя Москва на военните пилоти, както и за недостига на специалисти. Самолетът е свален на 22 май над Луганска област. Тогава Генщабът на украинските въоръжени сили съобщи, че пилотът не е успял да катапултира.

От обсъждания в руски Телеграм канали става ясно, че самолетът на Боташов е свален с ракета "Стингър". "Сбогом, командире. Малко са хората на планетата, които така живееха в небето, както ти. Небето прибира най-добрите, днес прибра теб", пише авторитетният сред руските военни летци телеграм-канал Fighterbomber(link is external).

БиБиСи е установила по открити източници до момента смъртта на 31 руски военни летци. Това са чувствителни загуби, като реалното число вероятно е по-голямо. Боташов е бил летец-снайперист. Подготовката на такъв летец отнема между 10-12 години и струва 8 милиона долара.

Канамат Боташов е роден 1959 г. в Карачаево-Черкесия, след като завършва Ейския висш авиационен институт, получава квалификация "изтребител-бомбардировач". Преминал е през всички военни чинове – от лейтенант до генерал-майор. Военната му кариера се сгромолясва през юни 2012 г. Обвиняват го за разбит изтребител "Су-27" до Петрозаводск. Генералът помолил свой приятел полковник да го повози със "Су-27", но нямал допуск за този самолет. По време на полета Боташов решава да изпълни фигура от висшия пилотаж, но не се справил с управлението. Изтребителят се разбива, пилотите успяват да катапултират.

"Поисках да полетя на такъв изтребител, но не отчетох, че има някои особености", казал Боташов пред съда. Тогава се разбира, че Боташов има и други подобни провинения – през 2011 без допуск се качва на Су-34. Осъден е на 4 години условно и 5 милиона рубли. След присъдата Боташов напуска въоръжените сили и работи като заместник-председател в Петербург на организация, подобна на Гражданска защита.

Защо 63-годишният генерал се е озовал зад щурвала на "Су-25", не е ясно. Според бившите му подчинени, "той не можеше да стои настрана". От началото на март в Русия тече активна кампания за привличане на участници във войната. По непотвърдена информация е станал част от частната военна групировка "Вагнер".

Самолетът е свален в района на град Попасная, в момента там се водят най-ожесточените боеве, тъй като руската армия иска да се придвижи към Краматорск, а от другата страна да стигне административните граници на Луганск и да обгради украинската армия.

Според британското разузнаване, руското настъпление буксува. Една от причините е, че руската авиация не контролира ефективно небето. От 24 февруари досега са свалени 204 руски самолета.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар