Home » Извън/Земно » Прощаване с „Вояджър“. НАСА ще изключи легендарните космически сонди

Прощаване с „Вояджър“. НАСА ще изключи легендарните космически сонди

Сподели новината

Срокът на експлоатация на легендарните космически кораби „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ постепенно приключва. Въпреки че сондите все още получават и изпращат сигнали, НАСА отбелязва, че до 2025 г. батериите на сондите ще бъдат напълно изтощени и те няма да могат да „комуникират“ със Земята.

В близко бъдеще на легендарните космически апарати „Вояджър“ ще бъдат изключени последните устройства, които им позволяват да изпращат данни на Земята. Вече технически не е възможно да се поддържат техните системи, съобщава Scientific American. Устройствата обаче вече са надминали себе си. Вместо планираните четири години тяхната мисия продължава вече пето десетилетие.

Космическите кораби „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ са изстреляни през лятото на 1977 г. Разликата в старта на двата апарата е била две седмици. За 45 години сондите успяха да напуснат пределите на Слънчевата система и да се озоват в междузвездното пространство. Това са първите и засега единствени обекти, които са успели да стигнат толкова далече.

Именно двата апарата „Вояджър“ предоставиха първите изображения на луните на Юпитер, благодарение на които астрономите научиха, че на Йо има вулкани, а повърхността на Европа е покрита с дебел слой лед. „Вояджър 1“ прелетя покрай Сатурн и Титан, докато маршрутът на „Вояджър 2“ минаваше близо до Уран и Нептун. Впрочем именно на Нептун апаратът е регистрирал най-силния вятър от всички, които са известни на науката днес. Ветровете на Нептун достигат до 2100 км/ч. А на Тритон – най-големият спътник на Нептун – апаратът регистрира най-ниската температура в Галактиката. Оказва се, че на повърхността на този спътник температурата е минус 391 градуса по Фаренхайт, или минус 235 градуса по Целзий.

Прочутата „Бледа синя точица“ (леко вдясно от центъра на изображението) е нашият дом – Земята, заснета от около 6 милиарда километра. Снимката е направена в 4:48 часа GMT на 14 февруари 1990 г., само 34 минути преди „Вояджър 1“ да изключи завинаги камерите си. Снимка: NASA/JPL-Caltech

През 1990 г. „Вояджър 1“, на раздяла със Слънчевата система, устройството предаде последните 60 снимки. Едната от тях показва Земята от разстояние от 3,8 милиарда мили (6 милиарда километра). Изображението е известно като Бледата синя точица, кръстена така от Карл Сейгън, който пише книга с такова заглавие.

Сега двата апарата „Вояджър“ са толкова далече от Земята, че радиосигналът достига до първия апарат за 22 часа, а до втория – за 18. Обратните радиосигнали, идващи от апаратите, стават все по-слаби.

Докато Вояджърите са на самия ръб на междузвездното пространство, върху тях продължава да влияе слънчевият вятър. За да се измъкнат от влиянието му, устройствата ще се нуждаят от още около 300 години. А до най-близката звезда Проксима Кентавър апаратите ще стигнат след около 16 700 години.

Странни сигнали от сондата „Вояджър 1“ объркаха НАСА

Още от началото на деветдесетте години учените постепенно започнаха да изключват някои уреди, за да удължат живота на самите апарати. Сега е взето решение за изключване на последните предаватели. Сондите „Вояджър“ вече няма да могат да подават сигнали. И няма да могат да получават съобщения от Земята. В този режим обаче на двата апарата ще им остане малко енергия, за да продължат невероятното си пътешествие.

Всяка година енергията в системите на сондите намалява с около 4 вата. Това означава, че с изтощаването трябва да се изключват повече компоненти и устройства. „Ако нещата вървят наистина добре, може би можем да удължим мисиите до 2030-те“, казва Линда Спилкър, планетолог от Лабораторията за реактивно движение, който работи в зората на мисиите на „Вояджър“ през 1977 г. Това обаче са най-оптимистичните прогнози. По-вероятно е сондите да бъдат изключени по-рано, около средата на това десетилетие.

С цел пестене на енергия и удължаване на живота на сондите, НАСА изключва бордовите системи на космическите апарати. Сега на „Вояджър 2“ са останали пет работещи инструмента, докато „Вояджър 1“ те са четири.

Напомняме, че на златни плочи, намиращи се в двата апарата, е шифрована информация за Земята, хората, животните и растенията. Записани са и най-добрите музикални произведения, сред които и песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска. Първоначално мисията „Вояджър“ не е предвиждана за търсене на извънземни форми на живот, но плочите бяха добавени в апаратите за всеки случай. С голяма вероятност изключването на уредите на сондите „Вояджър“ няма да представлява риск за тях, а докато те имат поне малко енергия, ще продължат да следват неизвестното, носейки информация за малката, но толкова уютна планета в самото сърце на галактиката, която земляните наричат Млечен път.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Космическите кораби „Вояджър“ могат да доведат човечеството до безсмъртие: как точно

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар