Home » Свят » Войната в Украйна: ахилесовата пета на украинската ПВО

Войната в Украйна: ахилесовата пета на украинската ПВО

Сподели новината

Отскоро Украйна разполага със системи за залпов огън и вече не е безпомощна срещу руските нападения от въздуха. Но за да неутрализира руските ракетни атаки се нуждае от модерни ПВО-системи. Две такива вече са договорени.

Русия очевидно е открила най-слабото място в украинската противовъздушна отбрана (ПВО) и сега се възползва от това. Вярно е, че сега Украйна успява в голяма степен да възпира налетите на руски бомбардировачи над украинска територия, но срещу ракетите тя не може да направи почти нищо. Така че Русия все повече залага именно на тях.

Говорителят на командването на украинските военно-въздушни сили (ВВС) Юрий Игнат съобщи, че досега Украйна е свалила повече от 200 руски бойни самолета. „Това ги принуди да променят оперативната тактика на своите ВВС", заяви той. „В момента ВВС на врага действат най-вече от далечно разстояние. Не се приближават много, защото разбраха, че ще бъдат унищожени. Ето защо извършват ударите си чрез ракети – от морето, от сушата и от въздуха", обяснява още Игнат.

Тук на всяка цена трябва да се припомни следното: цитираните информации произхождат от източници на воюващите държави; данните за хода на бойните действия, за обстрела и жертвите, които подават руските и украинските държавни служби, в момента невинаги могат да бъда проверени от независими органи.

"Имаме нужда от модерни ПВО-системи"

Вярно, че статистиката не може да се провери със сигурност, но по всичко личи, че ракетните нападения са се усилили. Николаев, Днипро, Чухуев, Одеса, Виница – това са само част от градовете, където напоследък имаше ракетни попадения. След тези нападения картината винаги е една и съща: срутени сгради, пожари, жертви и много ранени.

„Нашата ПВО е настроена главно за откриване на цели с голяма отразяваща повърхност. Тези цели засичаме с радари", казва Игнат в интервю за украинското радио. И уточнява: „Ракетите обаче по-трудно се засичат, поради което невинаги успяваме да ги свалим. Ето защо имаме нужда от модерни системи, които могат да откриват такива цели."

Игнат твърди, че страната му ще получи няколко такива системи. По-конкретно става дума да системата NASAMS, разработена в сътрудничество между САЩ и Норвегия. Тя работи на среден обсег – до 25 километра. „Имаме споразумение за две батареи, в които са включени не само стартовите установки, но също така машините за транспортирането им, оборудване за разпознаване на целите и за обслужването на самите системи", обяснява още Игнат. Една батарея от модела NASAMS се състои от 12 стартови установки. Германия също ще помогне на Украйна със системи за ПВО. Първата от тях, модел IRIS-T се очаква през октомври.

Украйна вече разполага със системи за залпов огън

Нови моменти има и по отношение на тежката артилерия. Украинският министър на отбраната Олексий Резников писа в Туитър, че страната е получила още системи за залпов огън от модела M270 MLRS. В зависимост от оборудването си тези ракетни установки имат далекобойност между 35 и малко над 80 километра. Както е известно, Украйна вече използва системите HIMARS, които ѝ бяха доставени преди около две седмици. С помощта на тези системи вече бяха унищожени десетки руски складове за боеприпаси, командни пунктове и технически депа.

Във връзка с доставката на тежки артилерийски системи в Украйна избухна дискусия за евентуални нападения срещу полуостров Крим. „В момента Крим е ключова разпределителна точка за транспортирането на цялата техника и на оръжията от Русия към южната част на нашата страна", обяснява Вадим Скибицкий от украинските тайни служби. „На Крим се струпват бойна техника и боеприпаси, предназначени за руската окупационна армия", изтъква той като аргумент защо Украйна трябва да обстрелва Крим с M270 и с HIMARS.

Украйна се надява на военни успехи най-вече в южните региони. Засега не се очертава голяма сухопътна офанзива. Като имаме предвид новите оръжейни доставки, украинските въоръжени сили навярно ще продължат да атакуват руски оръжейни складове.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.