in ,

Комитетът, оглавяван от Мая Манолова, ще разгледа разходите на правителството на Борисов

parlament 1 324x160 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Комитетът, оглавяван от Мая Манолова, ще разгледа разходите на правителството на Борисов

Народното събрание прие проект на резолюция за създаване на временна комисия за проверка на капиталовите разходи от Министерския съвет и компаниите с процент на участие над 50% в държавата през последното десетилетие. Проектът за решение за създаване на комисията получи 214 гласа.

Затова, въпреки , че целта на проверката е да се разбере как се изразходва управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, кабинетът “Орешарски” също ще попадне в неговия обхват.

Първоначалният проект на решение предвижда създаването на междинна одиторска комисия, междинна комисия, съставена от министри, министерства и компании.През последните четири години степента на участие на държавното правителство в комисията надвишава 50%. БТА съобщи, че подателят на предложението е PG “Изправи се! Мутри вън!”.

Мая Манолова, от името на вносителя, настоя, че отговорът на въпроса как да се използват средствата, събрани от данъчното облагане на българските граждани, е свързан с върховенството на закона и репутацията на България като най-корумпираната държава в Европейския съюз. Манолова каза, че ще покажем на комисията ценовата листа на скъпите държавни клиенти.

В хода на дискусията Йордан Цонев предложи редакционно предложение комисията да проверява, а не да го изменя, тъй като Парламентът няма тази власт. Делегатите приеха и поредната редакционна поправка, направена от Цонев, за да се изключат пенсионните дружества и техният статут от проверката, тъй като засегнатите дружества са подложени на стрес от европейските институции и също са частна собственост.

Според предложението на Румен Христов от ПГ “ГЕРБ-СДС”, делегатите се съгласиха вместо през последните четири години да накарат комисията да направи същото през последните десет години. Делегатите отхвърлиха предложението на председателя на БСП за Корнелия Нинова в България.До избора на новия съвет на министрите парламентът прекрати концесията, продаде държавни и общински болници и назначи 50% от държавната административна агенция за участие в държава.

По-късно Камарата на представителите гласува за Мая Манолова да ръководи временната комисия. Тя беше избрана със 147 гласа „за“ и 1 въздържал се. Георги Георгиев премина от „има такъв човек” до зам.-председател. Председателят и членовете на комисията поискаха от ГЕРБ да гласуват отделно.

Съставът на комисията получи 217 гласа „за“. Следните са избраните членове: от ГЕРБ-СДС-Дани Каназирева, Маноил Манев и Томас Биков, от “Има такъв човек” -Иван Хиновски и Прамен Абровски, от “БСП България” -Румен Гечев, Явор Боянков и Прамен Миллив ; хора от ДПС-Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от “Демократична България” -Иван Димитров, Борислав Сандов и Кароян Янко Съпруг; от “Изправи се! Мутри вън!” – Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Нинова заяви, че възнамерява да внесе съответното предложение като независим проект на решение, което ще бъде обсъдено на пленарното заседание следващата седмица. ДПС и парламентарната група “Демократична България” посочиха, че въпросът за заповедта за спиране е най-добре да се постави в друг проект за решение.

От сряда депутатите ще гласуват чрез електронната система, която ще бъде върната в старата сграда на парламента. Това съобщи междувременно председателят на Народното събрание Ива Митева в отговор на призив от депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.

Ако ще се работи в тази сграда, да се въдвори електронната система, поиска Лъчезар Иванов. Всички от ляво и от дясно пледираха преди изборите за машинно, електронно гласуване, а ние се върнахме в римския парламент, където се гласува с вдигане на ръка нагоре и надолу, посочи той. Според Иванов не може важни решения като ревизия на държавата да бъдат взимани по този начин. Видях колеги, които гласуват два пъти – един път против и един път “въздържал се”, посочи той. Искам да знам кой как е гласувал, каза Иванов.

Предприети са всички действия, системата ще бъде монтирана до неделя, т.е. на 21 април, в сряда ще работим със система и монитори, каза в отговор председателят на парламента Ива Митева.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

20210416 235133 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Благодарност към вестник "Ретро"

Благодарност към вестник “Ретро”

b7ac1db5de5f9deb 41d685e21af63159 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Към ГЕРБ - и докато съм жив няма да гласувам за вас!

Към ГЕРБ – и докато съм жив няма да гласувам за вас!