in

Кантарджиев е против отварянето на нощните заведения и пускането на публиката на мачове

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че е против скоро предстoящото отваряне на нощните заведения и това да бъде пусната публиката на мачове. Според него тези мерки е дoбре да бъдат задържани още известно време.

Той споделя, че всяко разхлабване на мерките го притеснява, защото потенциално е възможно да доведе до сериозно повишаване на случаите. Казва, че спортните мероприятия и заведенията го притесняват най-много. Според него трябва да бъде отложено пускането на публика и отварянето на нощните заведения. Това заяви проф. Кантарджиев с абсолютна категоричност.

Той припомни, че НОЩ е стартирала с четирима лекари, както и с хора от Външно министерство и от Гранична полиция. Били са си поставили няколко задачи – да информират правителството по отношение на движението на епидемията, като това ще продължава да прави, а също и да бъдат координирани държавните институции.

По негово мнение моловете не са толкова рискови, ако гледаме на тях като места за пазаруване, но проблемът е, че създават условия там да се събират голям брой хора.

Споделя опасението си, че всяко разхлабване на мерките го притеснява, защото е възможно да се стигне до повишаване на случаите. Спортните мероприятия заедно със заведенията го притесняват най-силно. Неговото мнение е, че трябва да бъде отложено да се пусне публика и да се отворят нощните заведения.

По думите му вече почти всички случаи на коронавируса у нас вече са от мутиралия британски вариант.

Каза още, че трета доза ще има единствено ако се получи бързо разпространение на щам, за който се знае, че има шанс да се измени.

Уточни, че втората игла повишава защитата с 15 – 20 %. Предстои в понеделник министър Ангелов да каже каква ще е тяхната позиция по отношение на казуса, възникнал по отношение на AstraZeneca. Ако човек се разболее между приемането на двете дози на ваксините, няма да е необходимо да има втора, защото ще има естествен имунитет.

Какво мислиш?

Публикувано от Анита Валентинова

Има Такъв Народ поведе хорото

40-годишен българин загина след инцидент в гръцки ТЕЦ