Home » Любопитни факти » Айфеловата кула може да бъде с 15 см по-висока през лятото

Айфеловата кула може да бъде с 15 см по-висока през лятото

Сподели новината

Когато веществото се нагрее, частиците му се движат повече и то заема по-голям обем – това е известно като термично разширение. И обратно, спадът на температурата го кара отново да се свива. 

Нивото на живак в термометъра например се повишава и спада, когато обемът на живака се променя в зависимост от температурата на околната среда. Този ефект е най-драматичен при газовете, но се проявява и при течности и твърди вещества като желязо.

 Поради тази причина големи конструкции като мостове са изградени с разширителни фуги, които им позволяват малко свобода да се разширяват и свиват, без да причиняват никакви щети.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената