Home » Любопитни факти » „Пехливанските борби Къркпънар“ …

„Пехливанските борби Къркпънар“ …

Сподели новината

Знаете ли, че историческите мазни борби Къркпънар, познати още като пехливански борби, се считат за най-старото спортно състезание в света, които продължават и до днес да се провеждат?

Борбата, която се приема за национална традиция на турците, е една от най-старите спортове в човешката история. Когато се спомене за пехливански борби, първото нещо, което ни идва на ум са провеждащите се всяка година мазни борби в Къркпънар.  

Участниците в тези състезания, които се намазват обилно със зехтин се наричат пехливани, са облечени единствено с прилепнали къси кожени панталони „къспети“, кръстът и крачолите на които се завързват с въженце. Състезанията по пехливански борби са бойни традиции зародили се още през 14 век, които продължават да се провеждат ежегодно и днес.

Според преданията мазните борби в Къркпънар започват да се провеждат през 1361 г., след завладяването на Тракия от османските турци. Състезанията, които се организират от над 650 години насам, се провеждат в местността Сарайичи, в Едирне.

Мазните борби в Къркпънар, които продължават една седмица, се провеждат в края на юни и началото на юли. На победителя в най-тежката категория се връчва престижната титла „башпехливан“ и златен пояс, който той има право да носи до следващото издание на надпреварата.

През 2010 г. „Пехливанските борби Къркпънар“ са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената