Home » Любопитно » Как алкохолът съсипва съня ни

Как алкохолът съсипва съня ни

Сподели новината

Дори малкото алкохол променя основната структура на нормалния сън. Пиенето на напитка, която да ви помогне да заспите, е неефективна стратегия за сън, която може да доведе до множество нарушения на съня, включително безсъние, прекомерна сънливост през деня и промени в архитектурата на съня. Най-разпространените промени в архитектурата на съня се случват рано вечер, когато нивата на алкохол в кръвта са високи. Докато алкохолът първоначално успокоява, след като се метаболизира, това може да доведе до нарушено, лошо качество на съня по-късно през нощта.

REM сънят е от решаващо значение за здравата мозъчна функция, тъй като е от съществено значение за емоционалната регулация и консолидацията и задържането на спомените. Постигането на добър нощен сън може да направи много повече, отколкото да ви попречи да се чувствате уморени на следващия ден. Сънят е от съществено значение за запазването на мозъчната енергия, улесняването на ученето и паметта, подкрепа на когнитивния капацитет, емоционалната регулация и изчистването на токсичните отпадъци.

Консумацията на алкохол нарушава възстановителния сън и може да доведе до нарушено имунно, сърдечно-съдово и когнитивно здраве. Освен това, безсънието увеличава риска от разстройства на настроението и злоупотреба с вещества.

Ако наистина искате да поддържате здравословен сън, ограничете приема на алкохол до една напитка седмично. Алкохолът не трябва да се консумира редовно, ако вашето намерение е да водите здравословен начин на живот. Но ако това не е нещо, което ви интересува, можете да отмените въздействието на алкохола върху съня си, когато правите почивка.

Добрата новина е, че вашата архитектура на съня може да бъде напълно възстановена след период на въздържание. Като се има предвид, че архитектурата на съня и ефективността намаляват с възрастта, важно е да се има предвид, че алкохолът допълнително ще изостри тези проблеми.

Когато пиете, се въздържайте от консумация на алкохол преди лягане. Като се има предвид, че алкохолът е депресант на централната нервна система и има период на полуразпад от около шест часа или повече в зависимост от вида на консумирания алкохол и обема, вие искате да го пиете поне шест часа преди лягане, ако не го искате за да пречат на вашите цикли на сън, пише wellandgood.com.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената