Home » Любопитно » Откриха вещество за 1,5 милиона долара в корема на кашалот

Откриха вещество за 1,5 милиона долара в корема на кашалот

Сподели новината

Откриха „плаващо злато“ за $1,5 млн в корема на кашалот

Група от 35 йеменски рибари извлече от храносмилателната система на кашалот амбра – твърдо вещество, наподобяващо восък, което се използва в парфюмерията като фиксатор на аромата, съобщи Би Би Си,  предаде 24 часа. Находката се оценява на около милион и половина долара.

На рибарите не се е наложило да ловят едрия морски бозайник. Кашалотът е намерен изхвърлен на брега на Аденския залив в южната част на Йемен, един от най-бедните региони в света.

Ако откриете амбра в кашалот, това е истинско съкровище. Един наш добър приятел извика всички на брега призори, казвайки, че там има изхвърлен кашалот и може да има амбра в него. Когато се приближихме до животното, почувствахме много силна миризма. Решихме да го отворим. Оказахме се прави, наистина имаше амбра. Миризмата беше неприятна, но разбрахме, че ни обещава много пари„, разказва един от рибарите.

Експертите оценяват находката на рибарите на 1,5 милиона долара. „Живеем изключително зле. Никога не сме мислили, че ще успеем да намерим нещо толкова ценно и че то ще струва толкова скъпо„, споделя друг участник в „операцията“ по извличането на амбрата от кашалота.

Купих си къща, в която ще се преместя с бъдещата ми съпруга. Някой си купи кола или лодка„, разказва друг рибар. Освен това рибарите са раздали пари, получени от рядката находка, на всички нуждаещи се в родното им село.

Амбрата, наричана „повръщано от кашалот“, но също и „плаващо злато“, е широко използвана през цялата история в медицината и парфюмерията.

Според експерти само до 5 процента от кашалотите могат да съдържат амбра. Тези едри морски бозайници се храни главно с калмари, съдържащи хитинови плочи, които са много вредни за червата на бозайниците. Следователно животното произвежда вещество, което улеснява преминаването на калмарите през храносмилателния му тракт. В някои страни продажбата на амбра е забранена от закона.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената