Home » Мнения » Анализатор: Макрон отправи ясно послание към Путин

Анализатор: Макрон отправи ясно послание към Путин

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изпращането на войски от западни държави в Украйна не бива да се изключва в бъдеще. Означава ли този намек на френския президент Макрон, че предстои радикална промяна в стратегията на Запада за подкрепа на Украйна? Според мен – не.

Това коментира във „Фейсбук“ анализаторът Пламен Димитров Петров.

Още новини от Украйна

Изпращането на войски, които да се бият срещу руския агресор, е червена линия,

очертана веднага след 24 февруари 2022 г. НАТО и Европейския съюз не смятат да я прекрачват. Първо, защото рискуват пълномащабна война с една от двете най-големи ядрени сили в света, и второ, защото такава стъпка трудно може да бъде обоснована на вътрешнополитически терен. Има и трето – почти невероятно изглежда изпращането на войски в Украйна да бъде предприето от една единствена държава, а нито в НАТО, нито в ЕС е възможно да бъде постигнат консенсус за такова колективно действие. Как си представяте Орбан или Ердоган да гласуват за открита война с Русия?

Тогава защо Макрон прави такива намеци?

Според мен отговорът е в една фраза, употребена от френския президент – стратегическа двусмисленост (strategic ambiguity). Иначе казано – ние, западните държави имаме на разположение множество опции, а вие в Кремъл си правете сметката. Няма да ви кажем как точно ще действаме, но нищо не бива да се изключва.

И ако съпоставим изказването на Макрон с обстановката на фронта в Украйна – в момента инициативата е в ръцете на руснаците, има вероятност ако американската помощ за Киев остане блокирана, руската армия да напредне значително. Именно за такъв сценарий се застрахова френският президент, като казва на руснаците, че сега няма да праща войски в Украйна, но ако отново възникне заплаха за Киев и Одеса, например, ръцете на Запада ще бъдат развързани за по-радикални действия.

Въобще, аз

не споделям схващането, че западната помощ за Украйна се засилва,

само когато украинската армия настъпва и печели победи. По-скоро обратното – сериозен руски пробив ще бъде камбанен звън, който ще вдигне оборотите на оръжейните доставки за Киев и дори може да сломи неотстъпчивостта на тръмпистите в САЩ, които най-сетне да дадат зелена светлина за пакета помощ за Украйна от 61 милиарда долара.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар