Home » Мнения » Антоанета Цонева: Не става дума за делкане

Антоанета Цонева: Не става дума за делкане

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В меморандума предлагаме абсолютно открита процедура и ако задкулисието беше във фундамента на нашето управление, нямаше да предизвика такъв взрив. Това е най-силното доказателство, че не става въпрос за задкулисни договорки. Това заяви в ефира на БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Тя подчерта, че именно високото ниво на осветеност на процедурата за избор на регулаторите е предизвикало този тътен:

„Ако някой се договаря задкулисно, нямаше в кулоарите на парламента да се състоят тези вербални престрелки. Напротив – задкулисието е тихо, то си действа на съвсем други нива и не се самовзривява пред камерите“, коментира тя.

По думите на депутатката в меморандума е разписано несъгласието на ПП-ДБ с формиране на плаващи мнозинства, както и това, че няма да бъдат издигани и подкрепяни ярки политически фигури.

Антоанета Цонева беше категорична, че не става дума за делкане, а за споделена отговорност за това как ще изглеждат регулаторите: „Тези, които говорят за делкане, не се разстроиха, когато в ефира на национална медия председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС обяви, че ще се дели 1:1:1 между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тогава ние казахме, че не сме съгласни с такъв подход и няма да има такъв подход. Меморандумът е отговорът на това. Има две формации, които стоят зад управлението, те трябва да носят отговорност. … „Да, България“ имаме специална резолюция на Националния ни съвет, в която оценихме като грешка начинът на излъчване на ярки политически фигури. Тя последва избора на конституционни съдии“.

Меморандумът предлага да се гледат четири фундаментални стълба на управлението, които крепят държавата – борбата с корупцията, състоянието на службите, съдебната система и регулаторите, обясни Цонева.

„На базата на оценките на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, които се формират спрямо управленската и законодателната програма, съгласие ще дадат и политическите сили. Това ще определи начина, по който ще изглежда бъдещият Министерски съвет след ротацията. … Всеки един министър трябва да получи своята оценка и политическите сили да решат кого ще подкрепят и кого – не“, каза депутатката от ПП-ДБ.

Поставете оценка:
1.8

Оценка 1.8 от 20 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар