Home » Мнения » Арман Абовян: Армения има само един 1% шанс да оцелее

Арман Абовян: Армения има само един 1% шанс да оцелее

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Специалният кореспондент на Pravda.Ru Дария Асламова разбра от депутата от 7-ия арменския парламент, политическия анализатор Арман Абовян, как Пашинян отново дойде на власт след поражението в Нагорни Карабах, защо арменското правителство отказа да помогне на Арцах през 44 г. -дневна война и дали Армения ще стане вилает на Турция.

– Как Пашинян успя да се задържи на власт дори след 44-дневната война през 2020 г.?

– Хората гласуват въз основа на обещанията на властите. През 2021 г. Пашинян обеща три ключови неща в предизборната си програма:

1. Субективизация на Република Арцах, тоест нейното самоопределение;
2. Деокупация на Арцах;
3. Ддеокупация на територията на Армения.

Това беше причината за преизбирането му. Плюс шоковото състояние на населението, когато Пашинян се разхождаше по улиците с мегафон и казваше: „Съжалявам за случилото се, но сега ще започнем да се борим за самоопределение и деокупация на Арцах.“ Но веднага след изборите векторът на обещанията се промени на 180 градуса.

Според последните проучвания на общественото мнение 70% от населението на Армения има изключително негативно отношение към властите. На последните избори за кмет в Ереван мнозина не отидоха да гласуват и правителството спечели 9% от общия брой избиратели.

– Сега в Армения има ново поколение. Пасионарите, героите, които бяха преди 30 години, ги няма. Поколението на Tik-Tok израсна; те не са имали война. Те не искат нищо и подкрепят Пашинян, който загуби войната.

– Винаги казват: времената са минали, хората са други. Това е грешно. В социалната психология броят на пасионарите в едно общество винаги намалява, ако страната е в губещо състояние. Настъпва период на апатия. Броят на пасионариите в Армения не се е променил, но те разсъждават така: без значение кой е на власт, ситуацията остава такава, каквато е. Тази идея се насажда от сегашната власт. Устойчиво расте броят на хората с активна гражданска позиция, които искат да се противопоставят на протурската, проазербайджанската политика на нашите власти. Защото политиката е „да предадем всичко и да живеем в мир“. В масовото съзнание се очертава следният наратив. Добре, отказахме се от Карабах. Живяхте ли спокойно? Не, 200 километра арменска територия са окупирани.

Според Пашинян трябва да нормализираме отношенията с Турция и Азербайджан. Но Турция и Азербайджан не искат нормални отношения. Азербайджан се готви да нахлуе в Армения. Тоест номадските тюркоезични племена, които някога са се заселили в нашия регион и са получили името „Азербайджан“ през 30-те години на ХХ век, претендират за цялата територия на Армения, наричайки я „Западен Азербайджан“.

Доктрината на Турция е сухопътна връзка с Азербайджан. Това ще позволи на Турция да контролира територията на Великия Туран, за който Ердоган мечтае, от Средиземно море до Китай, включително територията на Русия: Северен Кавказ и тюркоговорящите републики.

Турция гледа на нас като на враждебен елемент, който трябва да бъде неутрализиран, за да се обедини с Азербайджан. За тази цел е измислен терминът „Западен Азербайджан“, арменците се изтласкват от териториите, където са живели от хилядолетия: Нахичеван, Арцах, заплахата от окупация на Армения, чак до Ереван. Азербайджан насърчава преселването на азербайджанци в цяла Армения с цел сключване на така наречения „мирен договор“.

– Страната доказва с кръв, че е държава. Защо не го доказахте за 30 години?

– Доказахме го не само с кръв, но и с борба. Друго нещо е, че властите в Армения направиха всичко, за да гарантират, че процесите вървят точно както вървят. И го доказахме с кръв. Кръвта на онези момчета, които държаха Арцах 44 дни.

– По това време бях в Степанакерт. За мен беше шок по пътя, особено през октомври, че само ние отиваме в Карабах. От Армения не идваха товари, оръжия и хора. Армения изостави Карабах. Момчетата, които защитаваха Карабах, бяха без каски и без бронежилетки. Те дори не можаха да доставят това.

– Не Армения изостави Карабах, а арменските власти. От първия ден на военните действия до 9 ноември военните регистрационни и сборни центрове бяха пълни с доброволци.

Бях на тези позиции, където 18-годишни момчета се съпротивляваха на турски командоси, които ги смачкаха като зеле.

Глобалният проблем е чии интереси защитава арменското правителство. Определено не са тези на Армения.

-Тогава защо тези хора все още са на власт?

– Защото има тотална информационна пропаганда 24/7, това е постоянно нагнетяване на истерия, че ако има война, ще загубим. Но войната продължава и сега, не е спряла, окупацията на Армения продължава.

-След това Пашинян беше преизбран, което означава, че хората, които са го избрали, имат нужда от него. Може би всички ще бъдат щастливи, ако Армения се превърне в друг турски вилает.

-Той беше преизбран въз основа на обещанията, които даде.

Няма да имаме друг турски вилает. Ще има тотална разруха на държавата.

70% от населението разбира това. Хората не излизат на улицата, защото им е казано, че разрухата е неизбежна и няма смисъл да протестират.

– Какво очаква Армения през този век?

– Ако векторът на външната политика не се промени, ще има разчленяване на Армения и война. Турция и Азербайджан виждат нашия регион без арменци. Те говорят за това много, не директно, а с намеци. Ако арменското правителство е съгласно с това, ние не сме съгласни.

– Турците от Аджария направиха Батуми. Сега това е условна територия на Грузия, но всъщност е турска територия, където турците управляват, строят джамии и хотели, търгуват и купуват къщи. Може би ще се опитат да направят същата Аджара за вас? Защо мислите, че говорим точно за физическо унищожение?

– Аджаризацията няма да работи, в турско-грузинските отношения няма следа от пълно отхвърляне, която имаме. Tурция никога не си е поставяла за цел тотално унищожаване на грузинското население. И в нашия случай тя го направи. Чисто географски именно територията на Армения е пречка за глобалния проект на големия турски свят.

Но ситуацията няма да се развие по най-негативния сценарий, защото в Армения сега няма политика в класическия смисъл, има само две визии: ще оцелеем или не. Създава се усещането, че процесите са необратими. Може би в 99% от случаите това е вярно. Но ако остане поне 1%, тогава ние, арменците, ще се хванем със зъби за този процент.

Поставете оценка:
3.6

Оценка 3.6 от 12 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар