Home » Мнения » Бойко Ноев: Реформата в службите не трябва да тръгне от техните началници

Бойко Ноев: Реформата в службите не трябва да тръгне от техните началници

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Повече от 12 години веществени доказателства и свидетелства се унищожават, манипулират се показания на свидетели. За това алармирам и.д. главен прокурор. Нашата прокуратура отдавна е длъжник на българското общество в нищоправенето по въпроса за руснаците. Българските специални служби отдавна са установили, че руски агенти взривяват, правят опити за убийства и всякакви други саботажи върху отбранителната индустрия на България. Това е доказано. Прокуратурата отдавна е повдигнала обвинения. Лошото, че начинът на повдигане, работата с руските служби в България се извършва така, че нищо да не се случи“.

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

И допълни, че една е задачата на българските разузнавателни служби, друга е тази на депутатите – „да осъществяват контрол, а не да хленчат по медиите и да говорят за хибридни атаки“:

„Не съм чувал народен представител напоследък да попита защо се бавят разследванията на руските специални служби в България. А се говори за пълномощията на президента и за сливането на службите, при това се излагат несъстоятелни аргументи. Един народен представител иска да слее двете разузнавания, като дава пример с Германия, която има една разузнавателна служба. Ако гледаме чуждия пример, то САЩ имат 13, европейски държави имат по няколко. Реформата в службите не трябва да тръгне от техните началници, каквото се опитват да ни убедят“.

В предаването „Неделя 150“ Ноев посочи, че депутатите не действат в стерилна среда, а президентът е върховен главнокомандващ и той има свой инструментариум да вземе отношение по тези въпроси:

„В момента по медиите ходят няколко души, които ни убеждават в едни аргументи, несъстоятелни. А къде е президентът? Той провежда пилонна политика, изразява позиции с език, който не е типичен за президент. Президентът има инструментариум, който трябва да използва и да поеме своята отговорност, когато се обсъждат тези въпроси. Този инструментариум е Консултативният съвет за национална сигурност“.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар