Home » Мнения » Великобритания мисли за превъоръжаване, за да не я изненада световна война

Великобритания мисли за превъоръжаване, за да не я изненада световна война

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През януари 2024 г. началникът на британската армия, генерал сър Патрик Сандърс, попита дали светът е в ситуация като 1938 г., пише професор Андрю Дорман за „Чатъм хаус“.

Той не е единственият, който прави подобни връзки с миналото или повдига въпроси относно състоянието на британските въоръжени сили днес. Грант Шапс, министър на отбраната на Великобритания, повтори чувствата си в реч малко след това. Месец по-късно адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на отбраната, изглежда омаловажава проблема.

И Сандърс, и Шапс призоваха за значително увеличение на разходите за отбрана. Други призоваха британското правителство незабавно да изпълни ангажимента си за увеличаване на разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП.

В континентална Европа имаше подобни призиви за увеличаване на разходите за отбрана след незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Много европейски държави реагираха, а някои дори възстановиха някаква форма на военна повинност.

Официалната политика на британското правителство, изложена в обновяването на интегрирания преглед от 2023 г., остава противоречива. В него се твърди, че светът става все по-опасен, като се набляга на непосредствената заплаха, която представляват както Русия, така и международният тероризъм, като същевременно се възприема по-враждебен възглед за Китай, разглеждайки го като средносрочна заплаха.

Той обаче също така отлага, обещавайки да увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП само когато икономиката и държавните финанси са в по-добра позиция.

75-ата годишнина на НАТО е момент, който Обединеното кралство трябва да използва, за да признае недостатъците във военния си капацитет и как те възпрепятстват приноса му към алианса.

Ако това е ситуация като 1938 г., тя носи ясна отговорност да се превъоръжи по начин, който допълва силните страни на нейните съюзници и отчита заплахите отвъд краткосрочния план.

Великобритания се превъоръжи в по-трудни финансови времена

Позоваването на Сандърс на 1938 г. признава, че Великобритания преди това е била изправена пред значителни заплахи в неподходящи моменти. Зад края на 30-те години на миналия век британската политика на успокоение стои паралелна политика на значително превъоръжаване.

В резултат на това въоръжените сили бяха, ако не бяха готови за война през 1939 г., то бяха в значително по-добра позиция, отколкото само няколко години по-рано. Отбранителната промишлена база също беше значително възстановена и подготвена за последвалата световна война.

По подобен начин лейбъристкото правителство започна голяма програма за превъоръжаване през 1950 г., след падането на Китай в ръцете на комунистите, севернокорейската инвазия в Южна Корея и блокадата на Берлин. Разходите за отбрана скочиха до над 10 процента от брутния национален продукт.

И в двата случая финансовото състояние на Великобритания беше много по-лошо, отколкото е днес. Решението дали да се увеличат разходите за отбрана или не е политически избор, който изглежда е отложен за следващото правителство.

Пропуски в способностите и приоритети за превъоръжаване

В момента въоръжените сили на Обединеното кралство са изправени пред значителни пропуски в способностите. Според доказателства, предоставени на Комитета по публични сметки от служители на отбраната, сегашната програма за оборудване е достъпна само ако разходите за отбрана се повишат до 2,5 процента от БВП. Това не отчита значително разширяване на отбранителните способности и само ограничено увеличение на производството на боеприпаси.

Длъжностни лица също потвърдиха, че съществуващите ангажименти на Великобритания поставят прекомерно напрежение върху нейното оборудване, създавайки изоставане в поддръжката. Освен това проблемите с веригата за доставки след Covid забавиха пускането в експлоатация на част от новото оборудване, което доведе до запазване на по-старото оборудване в експлоатация, което допълнително увеличи разходите за поддръжка.

Вече редица коментатори на отбраната се аргументираха за по-голяма армия и придобиване на допълнителни танкове, бронирани превозни средства и артилерия. Подобно застъпничество, макар и разбираемо, е стратегически неграмотно. Превъоръжаването трябва да се фокусира върху способности, които отговарят на заплахите за Обединеното кралство.

Ако предположенията на обновяването на интегрирания преглед от 2023 г. са правилни, това означава да се обърне внимание не само на краткосрочните заплахи, породени от такива като Русия, но и на средносрочното предизвикателство на Китай.

Това трябва да се предприеме в контекста на партньорите и съюзниците на Великобритания и задълбочено разбиране на уязвимостите на веригата за доставки на Обединеното кралство и изискванията за критични суровини.

Тъй като НАТО празнува своята 75-та годишнина, той с право остава в центъра на британската политика за отбрана и сигурност. Плановете на Обединеното кралство трябва да допълнят по-широкото превъоръжаване на алианса, осигурявайки това, от което НАТО се нуждае най-много. С очертаването на евентуално второ президентство на Тръмп, това предполага фокусиране върху способността на европейците да възпират Русия без САЩ.

Възпиране без САЩ

Начинът, по който това се осъществява в целия конфликтен спектър, ще изисква внимателно обмисляне и политически трудни решения. Например, трябва ли Великобритания да се отдалечи от постепенното ядрено разоръжаване в полза на разширяването на своя ядрен арсенал, за да замени изгубения капацитет на САЩ? Подобна стъпка може да помогне за запазването на гаранцията на НАТО по член 5 и вероятно да възпре Русия, но може да има други непредвидени последици.

Географията също предполага, че Великобритания се стреми да подкрепи отбраната на Скандинавия, оставяйки централните и южните части на границата на НАТО с Русия на други.

Това би предполагало по-голяма роля за нейния флот и военновъздушни сили, а не за сухопътните сили – и би създало сила, която е по-адаптивна за разполагане за възпиране на Китай.

Превъоръжаването трябва да се планира и извършва в дългосрочен план. Индустрията няма да строи нови съоръжения, да наема повече персонал и да увеличава производството в краткосрочен план, тъй като няма да има голям финансов смисъл. През 30-те години на миналия век държавата трябваше да предостави значителна финансова подкрепа, за да помогне за изграждането на нови фабрики.

Днес правителството трябва да преразгледа кои способности трябва да бъдат изградени в Обединеното кралство и какви способности партньори и по-широкият пазар могат да осигурят. Тези проблеми днес не са нови, просто са по-сложни.

Ако Обединеното кралство е в ситуация 1938 г., тогава действията сега за предотвратяване на бъдеща война в Европа трябва да бъде приоритет, вместо да чакаме по-розови финансови перспективи.

Това също така означава съсредоточаване върху интегриран европейски отговор в рамките на НАТО, укрепване на най-впечатляващия военен съюз в света, така че да издържи и възпира успешно още 75 години – каквото и да се случи в САЩ.

Поставете оценка:
3.3

Оценка 3.3 от 7 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар