Home » Мнения » Дали Китай не опря до границите на възможното

Дали Китай не опря до границите на възможното

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Летища, гари, улици, дори цели градове – в Китай от години залагат на мащабни проекти и строят с огромен размах. Но много от големите инфраструктурни обекти днес пустеят. Какви предизвикателства създава това.

Този, който пътува с китайския високоскоростен влак „Фуксинг“ от Шанхай до Пекин, се движи със скорост от 350 км/ч. Пътуването е преминава плавно и се пристига почти винаги навреме. Отсечката между двете метрополии винаги е натоварена, но – покрай нивите, полетата и множеството градове се виждат и готови нови сгради, които са наполовина празни. Минава се и покрай гари с много перони, на които няма никакви пътници. Става дума само за повърхностен поглед, но професорът по икономика от университета в Пекин Майкъл Петис потвърждава наблюденията: Китай вече е стигнал до границите на растежа.

Строят твърде бързо и твърде много

Най-яркият пример за това развитие е относително бедният регион Гуейджоу в Южен Китай. Там хората имат ниски доходи. Въпреки това в планинските местности се строят много мостове и пътища. „Проблемът на разрастващите се общества често е, че те твърде бързо строят твърде много. Оттам нататък разполагат с фантастична инфраструктура, но не успяват да генерират приходите за нейната поддръжка“, обяснява професор Петис пред АРД.

Експертът посочва също, че в Китай се движат 70% от високоскоростните влакове в света. Но БВП на страната е само 17 процента от световния. Въпреки това в следващите пет години Китай иска да произведе толкова нови високоскоростни влакове, с колкото разполагат Германия, Испания, Франция и Япония, взети заедно.

Дали в такъв случай китайското ръководство не е избрало грешна посока? Професор Петис казва следното: „Инвестициите сами по себе си не носят благосъстояние – липсва устойчивост. Затова не е невероятно китайското ръководство да редуцира строителните планове, но пък как при това положение ще поддържа развитието на икономиката? Заплатите трябва да се повишат, но не толкова много, че да се загубят работни места.“

Ако държавата намали строителството, ще се наложи да бъдат уволнени строителни работници, което ще доведе до ръст в безработицата. А хората ще трябва да продължат да харчат, за да поддържат конюнктурата, отбелязва Майкъл Петис. Той казва, че при това положение ще се необходими повече държавни субсидии, а те и сега са твърде високи. Затова прогнозата на експерта е, че икономическият растеж ще спадне значително, защото Китай вече не може да инвестира в същите мащаби, както досега.

Ще може ли да се продължи по същия начин

За китайското ръководство ще е истинско предизвикателство да продължи да направлява икономиката по досегашния начин. В историята почти не е имало друга национална икономика, която да расте едновременно толкова силно и толкова бързо. Затова сега ще ѝ се наложи да овладее последствията.

Актуалните статистически данни показват, че за година е отбелязан ръст от 4,5 процента в потреблението и в промишлената продукция. До момента властите винаги са изпитвали гордост от подобни успехи, но е спорно дали това ще остане така.

Поставете оценка:
3.9

Оценка 3.9 от 31 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар