in

Иван Гешев изглеждаше повече от уверен

139EA558A DF2E 414F A2C4 0A4F7720EA38

На фона на въпросите и на боязливостта на питащите в парламентарната Комисия вчера, Иван Гешев изглеждаше повече от уверен. Подготвен е в материята и умело създаваше впечатление, че отговаря обстойно. Този човек не трябва да бъде оставян да говори бланкетно, без конкретика, да бяга от питанията и назидателно да води лекционен курс, като запознава депутатите с тезите си за развитие на правото. Сервилното отношение на представителите на ГЕРБ и ДПС към него не е изненада, очаквахме и ще очакваме занапред обаче много повече от останалите.

Гешев многократно се позоваваше на забраната да разгласява данни от висящи производства и на факта, че той в конкретика нямало как да навлиза, понеже бил просто административен ръководител, а Прокуратурата единна, но не и централизирана. Тук трябваше да бъде съсипан с въпроси и аргументи. Помним колко често сам е нарушавал презумпцията за невиновност. Коментирал е в детайли наказателни производства и с конкретни имена на лица, някои от тях дори още преди да имат каквото и да е качество в процеса. 

Например, скандалното му интервю от 23.07.2019г. за БНТ, в което отговаря на питането на водещия:

„Да разбирам ли, че това момче – Кристиян Бойков – всъщност е изпълнител, който е работил под нечия диктовка и ще има още обвинения по това досъдебно производство?“

Иван Гешев: „Престоят още интересни развития в следващите дни. Безспорно е за нас, че той е само оръдие и маша за постигане на определени цели. Сигурен съм какво ще се случи, сигурен съм какво ще съберем. Някои неща знам, които вече са установени, така че… Не случайно шефът му седеше до него постоянно в една телевизия, да не би да се изпусне и да каже нещо повече. Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи – дали ще съдейства на закона, или ще понесе последствията от действията си.“
Какво се случи две години по-късно, че Гешев изведнъж започна да се тревожи, че би нарушил нечии права или би въздействал върху независимостта на наблюдаващия прокурор? Как така започна да брани и зачита презумпцията за невиновност, която непрестанно и безцеремонно сам подритваше? И по делата срещу Бобокови, срещу Божков, срещу Цветанов Василев, Гешев е правил, без да се свени, многократно подобни изявления и те са достъпни в медиите.

Камен Добрев/фейсбук

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg е част от медийна група новинарски сайтове. Медията съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Част от медията са:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den) |

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini ) |

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com ) |

Новини от България и света

724450 2

Николай Хаджигенов: кадрите от охранителните камери под колоните на Министерския съвет разтърсиха цялото общество

IMG 4431d262e1c79ee0a69004f407fd70e8 V

За законността