in

Илиян Василев: Не вярвам Слави да не си дава сметка, че с влизането си в политиката заложи много и може да са сгромоляса именно от неумелия си допир с политиката

991 ratio slavi trifonov 5

Повечето хора очакват ИТН да не подкрепи правителство с трети мандат. Действително шансовете са 80 на 20 да не го подкрепят. Но нека още веднъж помислят, защото това е съдбоносен акт – след него може да последват необратими събития.Ето няколко причини да подкрепят кабинет, особено ако те посочат премиера /разбира се да бъде консенсусна фигура, с профил на човек на промяната, а не обслужващ антураж на СТ/.

1. Няма вариант при който ИТН да получат повече гласове при следващи избори, защото магията на антисистемност вече се разсея при съприкосновението с реалната политика. Двата несполучливи опита на СТ, както и редица други стъпки на ИТН,  с голяма вероятно ще се отразят, като ги лишат от избирателите,  които да тълкуват съмненията в тяхна полза.

2. Дори да приемем, че ще се представят достойно на изборите, многопартийната конфигурация в следващия парламент няма кардинално да се промени. Без значение в какво качество, ако ИТН имат отново шанс да получат мандат, отново ще се сблъскат с необходимостта да признаят гравитацията на изборните резултати и необходимостта от преговори, договаряне и т.н. Презумцията, че с тяхната непреклонност ще убедят избирателите да избират между правителство на ИТН /по техния начин/ и липса на правителство, няма как да сработи. Скритият ултиматум към избирателя няма как да произведе резултати.

3. Именно поради натиска върху избирателя да не ходи постоянно на избори а да се произведе правителство в следващо НС ще има кабинет. И при следващото разиграване на картите, ИТН няма да бъде в по-силни позиции.Бъркат като демонстрират опозиционност, която няма как да оттекне достоверно, след като самите ИТНци обясняват че нямат общо с протестите.

4. Политиката е изкуството на възможното, ако не правиш от възможното изкуство значи не си политик, а кръжочник, социален импресионист, мечтател и т.н. Идеята, че в опозиция, ИТН може да изчака по-добър момент, като изчака протестните партии да се провалят, ще ги прати заедно в опозиция с ГЕРБ. Нека СТ си представи как синхронно критикува с ГЕРБ бъдещо правителство. И докато Борисов има натрупани огромни ресурси, има позиционирани на всички нива на властта хора, СТ няма нищо.

5. И последно. Не вярвам Слави да не си дава сметка, че с влизането си в политиката заложи много и може да са сгромоляса именно от неумелия си допир с политиката. Заложи съдбата и на целия си екип, на приятелите си, защото след ИТН 7/8 вече е „белязана“ партийна телевизия, а не телевизия на целия народ. Което означава, че СТ няма да може да се надява на политици от други партии, включително протестиращи – стари и бъдещи, да му гостуват и той да се оттърква у техния капитал на граждански активни и протестиращи хора.Да си помисли за перспективата провален партиен проект, провалена телевизия, провалено бъдеще на толкова много хора.Ако подкрепи трети мандат ще спечели най–ценното време за да намери оптимално продължение в създадената ситуация.

Илиян Василев/фейсбук

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg е част от медийна група новинарски сайтове. Медията съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Част от медията са:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den) |

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini ) |

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com ) |

Новини от България и света

724450 3

Хаджигенов: да започнем да оправяме бардаците, които сътвориха Борисов и компания

991 ratio protest sofiia 1

Любомир Аламанов: Отвратително е, когато политици се правят на морални, но използват неморални средства