Home » Мнения » Какъв жест направи Ердоган „…с копнеж и обич“ към ДПС! Мехмед Юмер пред ФАКТИ

Какъв жест направи Ердоган „…с копнеж и обич“ към ДПС! Мехмед Юмер пред ФАКТИ

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нов модел на управление на ДПС, задачите пред партията в българската и международната политика… Това утвърди XI-та Национална конференция на политическата формация, която се състоя в София. За първи път ДПС има двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, с ясно очертани ареали на отговорност. По предложение на почетния председател Ахмед Доган номинациите им бяха гласувани в пакет – така според него новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира единството на партията. Какво да очакваме от ДПС… Пред ФАКТИ говори журналистът Мехмед Юмер.

– Г-н Юмер, Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са новите съпредседатели на ДПС. Кой каква роля ще има…
– Спокойно можем да кажем, че с този избор на двама съпредседатели приключва цяла епоха в развитието на ДПС. Беше затворена една глава и така започва нова фаза в развитието на партията. Визирам това, че досега такова нещо не е имало в партията. Какво ще бъде от тук нататък, очаквам да видим. Относно това кой каква роля ще играе – има разнопосочни коментари в тази посока и не можем да гадаем, защото нямаме някакъв опит, на база който да правим сравнение. Така че трябва малко да изчакаме и да видим.

– А нещо направи ли ви впечатление в хода на самата конференция…
– Можем, примерно, да разчетем самите знаци как бяха посрещнати двамата съпредседатели при влизането в залата. Господин Пеевски вървеше първи и получи аплодисменти, някак все едно водеше. Ако това е някакъв знак, можем да предположим, че той ще има водеща роля в партията. Но това по никакъв начин не омаловажава ролята на Чакъров. Към момента всичките ни прогнозни анализи се базират на посланието на Ахмед Доган, че единият ще бъде лицето на ДПС пред европартньорите и за добросъседските отношения с Турция, а ролята на господин Пеевски ще е да разширява изборния потенциал на партията. Ще ни трябва време, за да видим кой каква роля ще изпълнява. Също така ще ни трябва и време, за да видим дали изобщо този формат ще бъде полезен за политическото здраве на партията.

– Чухме коментар от Ахмед Доган, който в негов стил даде оценка на управлението и ротацията. Доган каза, че „… новото ръководство има задачата да разшири периферията, за да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротацията“ на управляващите“. Как да разчитаме това…
– Очаквам ДПС да запази сегашното активно участие в политическите процеси, а участието на партията е доста подплатено със самочувствие в момента. Говоря като цяло. ДПС още в началото на прехода и през първото десетилетие имаше модерна политика за онова време. Много партии претърпяха трансформации, но виждаме как ДПС много силно откроява своята насока. Така беше и в началото на промените, а днес виждаме ДПС как се придържа към курса, който е следвала винаги във вътрешно политически план.

– ДПС казва, че не участва във властта, но това така ли е?
– Колкото и да не заявяват амбиции за участие пряко във властта, ДПС винаги имат решаващ глас. Няма да е пресилено, ако кажа, че ДПС има активно влияние в политическия живот. Това виждаме и днес, визирам предстоящата ротация. Също така чухме Доган да казва, че избори „2 в 1“ са вредни.

– Властовите недоразумения и „ротацията“ на управляващите… Това оценка ли е от страна на Ахмед Доган за управлението?
– Когато Ахмед Доган беше активно начело на ДПС, както и с новогодишните послания, той винаги дава оценка за едно или друго управление. Прави го и сега.

– Във външно политически план какво да очакваме от ДПС. Партията получи поздравления от президента на Турция Реджеп Ердоган, от партньори в либералния алианс?
– Поздравленията от Брюксел и Анкара показват, че има интерес към ДПС и гостите го показаха. Участието на Ердоган чрез видеовръзка е важна новина, защото така Турция показа, че край Босфора внимателно следят процесите в ДПС. Споменавал съм и друг път за един доклад от 2020 година на турската Фондация за политически, икономически и социологически изследвания СЕТА, в който много ясно се открояват преимуществените политики, като централно внимание се отделя на самото ДПС. В този доклад също се казва, че другите партии – като ДОСТ и НПСД, трябва да се обединят „под покрива“ на ДПС. Иначе посланието на турския президент Ердоган имаше две цели. Първата е да покаже, че Анкара не е безразлична към процесите в ДПС, а това става с добре формулирани фрази, отправени към делегатите от типа „…с копнеж и обич“, както и че партията се е превърнала в градивен елемент от българската политика и демокрация. Между редовете трябва разчитаме, че този фокусиран поглед, който има Анкара върху ДПС, не е отместен. От друга страна, участието на Ердоган става преди местните изборите в Турция. Ако имаме жест на Ердоган към ДПС, може да очакваме, че и ДПС може да върне жеста с агитация и така да се подскаже на изселниците кого да подкрепят. Все пак на едни избори борбата е за гласовете на хората, респективно за кандидата на управляващата партия на Ердоган.

Поставете оценка:
3.1

Оценка 3.1 от 7 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар