Home » Мнения » Калоян Методиев пред ФАКТИ: ПП-ДБ стигнаха немислими нива на самоунижение с буквално публичното молене към Борисов

Калоян Методиев пред ФАКТИ: ПП-ДБ стигнаха немислими нива на самоунижение с буквално публичното молене към Борисов

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Габриел, кандидат за министър-председател, обяви в неделя следобед на извънреден брифинг, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за премиер от ГЕРБ. „Имаше разговори и през последните дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи, посочи Мария Габриел. – Ние казваме „не“ на постоянните нови условия.“
Часове по-късно министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той се обърна към към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел, за да не се „… хвърля държавата в хаос“. Ще имаме ли кабинет и колко е лошо да има избори… Пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев.

– Г-н Методиев, случи ли се най-страшното. И от ГЕРБ-СДС, и от ПП-ДБ казваха, че е страшно да се отиде на избори, защото България… Е, отиваме на избори. Поне такава е нагласата. Та колко са страшни изборите?
– Изборите са част от пътя в политиката. Чрез тях се проверява какво искат избирателите (доволни ли са, или недоволни от нещо), наказват едни, подкрепят други, отпушва се социално напрежение. Опитите на мозъчния тръст около ПП-ДБ да внушава, че от изборите нямало смисъл, струва колкото клетвите им: „С Борисов никога!“ С политически партии, избори и институции функционират всички европейски държави. Точка. Парадоксът е, че кичещите се с либерални и демократични етикети са точно обратното. Това си е родна специфика. А колкото до това какво казват от ГЕРБ и ПП-ДБ, мисля, че цяла България видя, че няма никакво значение. На тези хора думата не тежи. Не стават за анализ.

– Ще има ли избори „2 в 1“ с европейските, или ще има извънредни парламентарни?При „2 в 1“ ще се вдигне нивото на гласуване, защото принципно европейските избори не се славят с голямо участие. Но сега… За кой е по-добре това „2 в 1“?
– Европейските са фиксирани в цяла Европа за 6-9 юни. Поне по последни заявки на ГЕРБ отиваме на избори. Тук вече идват тънките сметки кога на Борисов му е по-изгодно да има парламентарни избори. Дали да са „2 в 1“, или парламентарните да са преди или след европейските. Калкулира си. От гледна точка за кампания, за активност, за държавен бюджет е най-добре да са „2 в 1“. Тоест, в момента се напасват два интереса – държавният и личният на Бойко Борисов.

Дали ще има избори, ще сме 100% сигурни, когато и трите мандата са върнати неизпълнени в президентството.

Виждате, че ПП-ДБ стигнаха немислими нива на самоунижение с буквалното публично молене към Борисов, че са готови на всякакви варианти за кабинет. Последните месеци все си мислим, че гаврата има край, но от „сглобката“ ни изненадват, така че чакаме трите неизпълнени мандата.

– „Красивото лице на мафията“ или чие е „нашето“ МВР и министър Калин Стоянов. Това ли предизвика разрив, от който няма връщане назад?
– В никакъв случай. Нямаме идея как точно са протекли тези преговори. Изкарват се парчета от изказвания, подхвърлени имена, записи, компромати, взаимни обвинения… За три седмици се сменяха всякакви версии. Това, което е устойчив интерес и за двете страни, е съдебната система и регулаторите. Правителствата у нас падат като сламени колиби и са нетрайни. Другото е устойчиво, защото се използва като бухалка, а това, според мен, е била и разправията помежду им.

– Мария Габриел каза, че отиваме на избори. Но сме свикнали Борисов да си сменя позицията. След това и Делян Пеевски каза, че този парламент е изчерпан. Можем ли да сме сигурни в думите на политиците?
– Точно на тези – не можем. Има политици, за които „да“ е „да“ и „не“ е „не“. У нас са малко, но ги има. Тези, от „сглобката“, за последните седмици с толкова отмятания, толкова лъжи… Трябва да се изучават като нарицателно за безпринципност.

Кандидат за премиер да изчете фалшив списък в президенството е световен принос към измамничеството.

Тя не ставаше и за премиер. Не мога да разбера какво точно казва, освен заучената фраза „искам да съм ясна“. И следват някакви непонятни клишета. А онзи ден затвориха студиото на „Панорама“ само за нея. Кой може да го направи? Със сигурност не е тя. Държавата плаче за радикални промени.

– Защо Борисов не седна да преговаря, а изпрати три жени?
– Първо, за да се дистанцира. Постави между себе си и лидерите на ПП-ДБ свои представители. Той физически не участва, за да остане в народа усещането, че той въобще не участва.

Използва жените като бушони.

Второ, за да унижи другата страна. Всъщност те се самоунижиха като се съгласиха. Равен преговаря с равен. Ръководителите на ПП-ДБ седнаха да преговарят с втория и третия ешелон на ГЕРБ. А и в ГЕРБ да преговаряш с някой друг, освен с едноличния собственик на партията, е меко казано глупаво. Не казвам, че ПП-ДБ се проявиха като глупави, а по-скоро, че бяха заслепени от жажда за власт.

– Кога Делян Пеевски разбра, че парламентът е изчерпан?
– Обяви го след пресконференцията на Габриел, когато тя заяви, че днес връща мандата неизпълнен и отиваме на избори. Преди това настояваше да продължи евроатлантическото мнозинство, да не се хвърля държавата в хаос и т.н. Нещо е станало вчера около финалните преговори.

– В същото време премиерът в оставка Денков призова за още разговори, но някак думите му отиват като на молба… Това част от играта ли е…
– Не мога да съм мек и политологичен спрямо това, което направи Денков. Използва правото си на обръщение, прекъсна новините по националната телевизия, но не за държавен проблем, а да се моли на ГЕРБ да направят правителство при техните условия.

Ключовите думи са падение, унижение, самоунижение.

Ти представляваш държавата, нейния народ, а не само себе си и желанието си за власт. С какъв авторитет оставаш? Да се молиш патетично на този срещу когото си създаден и си обещал на избирателите си да изчегърташ. Това трябва да влезе в учебниците в пасажите за позора. Нямам какво повече да кажа.

– Нови избори означава, че няма да има промени в регулаторите, съдебната система се „вдига на трупчета“. Това дали влиза в плановете на партиите?
– В момента съдебната система и регулаторите се контролират основно от ГЕРБ и ДПС. Оставането на правителството на „сглобката“ означаваше още повече власт за тях. Докато ПП-ДБ се правеха, че управляват, за тези 9 месеца ГЕРБ взе БНБ, Сметната палата, СОС и в голяма степен си гарантира, че чрез тях ще си реди служебни правителства. Изборът за служебен премиер ще е основно измежду бивши министри, депутати и висши кадри, назначавани от ГЕРБ. Добра промяна направиха. Добре го „опитомиха“, за да цитирам гениалните им политолози-стратези.

– Също така е важно, че няма да има и служебен кабинет на президента Радев. Нареден ли е пъзелът с това „отиваме на избори“?
– Предишните служебни кабинети бяха редени между Радев и ГЕРБ. Хората се запазиха. Борисов разбра, че за него успешният модел е Борисов-Първанов. Дай му бизнес и работи с него. Същото стана и с Радев. Може да се договорят за параметрите на евентуален служебен кабинет, но вече Борисов е откъм силната страна. Него го интересува основно организацията на изборите чрез МВР, НАП и както сам заяви на националното съвещание на ГЕРБ: „Коя фирма ще ни посрещне за изборите, ако НАП не е наш?“ Това казва всичко! Да не забравяме, че Радев не е човек, който обича да носи отговорност, и може да откаже да назначи служебен премиер, а да го прехвърли на парламента. Това ще е изцяло нова ситуация и ще видим как ще се развие.

Поставете оценка:
3.9

Оценка 3.9 от 31 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар