Home » Мнения » Министерството на отбраната иска да финализира сделката за 3D радарите преди ротацията

Министерството на отбраната иска да финализира сделката за 3D радарите преди ротацията

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерството на отбраната иска да финализира сделката за 3D радарите преди ротацията. Това научи ФАКТИ от добре информирани парламентарни източници, пожелали анонимност.
Създадената за целта междуведомствена комисия ще препоръча да не се иска подобряване на офертите с мотива да не се забави доставката на радарите.

Това е вторият основен проект за модернизацията на ВВС след проекта за нови изтребители Ф-16 Блок70. Фирмата, която спечели конкурса, е задължена да осигури обучение на военните и гаранция за радарите.

Бързото купуване на модерни радари за армията е наложително,

тъй като в момента армията ни използва радиолокационна техника от времето на Варшавския договор. Тази техника, освен че не покрива добре страната, не е в съвместимост със стандартите на НАТО. По тази причина от министерството на отбраната искат да приключат сделката до ротацията на кабинета. Те се надяват на подкрепа от евроатлантическото мнозинство в парламента. Дори и премиерът акад. Николай Денков подаде оставка, то ръководеното от него правителство ще продължи да управлява, докато президентът Румен Радев връчи мандат на ГЕРБ-СДС като първа сила в парламента за съставяне на кабинет и така се извърши ротацията.

Но както казва народната мъдрост дяволът е в детайлите.

Пет фирми подадоха оферти. Това са „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания) и „Талес“ (Франция).

Парламентарни източници заявиха пред ФАКТИ, че има опасност конкурсът за 3D радарите да се превърне в поредната обществена поръчка, свързана с националните интереси, която ще се реши не от конкурсното начало, а от лобистки интереси.

Това се дължи на факта, че

сделката е за 400 млн. лева.

Срещу нея България трябва да получи седем 3D радара. Без тях българската бойна авиация няма да може да използва новите изтребители Ф-16 Блок70. Първите машини от американските изтребители трябва да дойдат в началото на 2025 година.

И така се стига до последните седмици от края на миналата 2023 г., когато над междуведомствената комисия започва да се оказва натиск да се избере точно определена компания.

ФАКТИ научи, че на първо място в конкурса с малка преднина е класирана испанската „Индра“. Плътно зад нея обаче са „Локхийд Мартин“ от САЩ, израелската „Елта“ и „Талес“ от Франция.

След тях са италианците от „Леонардо“. Вместо министерството на отбраната да поиска подобряване на офертите от участниците в конкурса, е започнал натиск над междуведомствената комисия за избиране на точно определена компания, която не е класирана на първо място и не е свързана с американския военно-промишлен комплекс.

Компанията е европейска и е част от водеща за Еврозоната икономика. Освен това радарите от тази европейска компания пазят от месеци небето не само на Украйна, но и на Молдова, така и на предстоящата Олимпиада, посочват поддръжници на сделката.

Искането за подобряването на офертите не е прецедент за министерството на отбраната.

Преди да бъде сключен договора за бойните ни фрегати на няколко пъти България поиска подобряване на офертата и успя да договори изгодни условия за участието на български фирми в проекта.

Във вторник Тодор Тагарев участва във форума „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“, който се проведе в София Тех Парк. Там военният ни министър подчерта значението от участието на България в европейски и атлантически инициативи с цел да се спестят средства пи закупуването на въоръжение.

„Едно е страна сама да закупува въоръжение, а друго е няколко страни да се обединят, обемът става много по-голям и цената по-малка. Така участваме в инициативата за Европейски небесен щит“, посочи Тодор Тагарев.

Интересно е защо министерството на отбраната не поиска от петте компании от търга за 3D радарите подобряване на офертите, а оказва натиск за избор на точно определена компания.

Изглежда Тодор Тагарев харесва прякото договаряне. Така беше сключен и договорът за 1,3 млрд. долара за закупуване на 193 бронирани бойни машини „Страйкър“ от САЩ.

Според специалистите тези машини не отговарят на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ.

Експерти посочват, че за исканите 1,3 млрд. долара България по-добре да беше преговаряла за закупуването на френските Nexter и дори германските Boxer, считани за мерцедеси и най-скъпи в този сектор.

И сега с 3D радарите управляващото мнозинство ще се опита да прокара сделката на Тагарев с мотива, че в момента в Украйна се води война и България трябва спешно да модернизира военно-въздушните си сили.

Не трябва да се забравя и клаузата, която посочва какъв процент от сделката победителят в конкурса за 3D радарите е готов да вложи в българската икономика по линия на поръчки за български компании от отбранителния сектор, включване на български компании във веригата на продажби на доставчика на радарите, ремонт и поддръжка на територията на български предприятия и други проекти, от които българският военно-промишлен комплекс се нуждае, за да увеличи допълнително способностите и износа си. При проекта за бойните фрегати България успя да договори нови възможности за участие на български фирми и конкурентна цена. Сега при 3D радарите не е ясно какво ще е участието на родния ни ВПК.

Правителството на Денков/Габриел

дойде на власт с обещанието за борба с корупцията и прозрачно управление.

В същото време военното министерство за пореден път за по-малко от година се опитва на тъмно и по втория начин да прокара споразумение за милиони долари вместо да иска подобряване на условията по сделката от фирмите-участници. Подаването на подобрени оферти ще отнеме около две седмици, но ще покаже, че България иска да играе прозрачно при харченето на парите от бюджета за отбрана.

Поставете оценка:
3.1

Оценка 3.1 от 7 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар