Home » Мнения » Москва ще изисква „лоялност“ от чужденците

Москва ще изисква „лоялност“ от чужденците

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл ще подхожда към чужденците по нов начин – ще изисква от тях уверения в преданост към режима на Путин, един вид „клетва за вярност“, пише Иван Преображенский.

Руското министерство на вътрешните работи предлага въвеждането на „договор за лоялност“ за чуждестранните граждани. Той предвижда при влизане в Русия човек доброволно да се откаже от правото си да критикува законите и държавната политика на страната, както и да анализира „приноса на съветския народ за победата над фашизма“. Освен това на чужденците ще им бъде забранено да „злоупотребяват с правото на свобода на информацията“, т.е. те няма да могат да общуват с медиите, нито да работят за тях. Всичко това ще превърне мигрантите в крепостни селяни и ще доубие остатъците от туризма в Русия.

Забраните в новия законопроект

Проектозаконът, който засега е известен само от преразказа на държавната информационна агенция ТАСС, предполага многобройни доброволни ограничения на правата на чуждия гражданин, пристигнал в Русия. Така например той или тя трябва писмено да се откаже от правото си да „възпрепятства действията на властите на Руската федерация“, както и да не „дискредитира под каквато и да било форма външната и вътрешната държавна политика“.

На идващите в Русия ще им бъде забранено и да „злоупотребяват с правото на свобода на информацията“, което включва разпространяването на данни, противоречащи на измислените от руските идеолози „традиционни ценности“ – като например идеята за брака като съюз между мъж и жена. Ще бъде забранена и „пропагандата на нетрадиционните сексуални отношения“.

Руските власти като че ли вече са приели всички тези забрани под формата на репресивни закони. Но те очевидно смятат, че не могат да ги прилагат към чужденците, освен ако те не положат доброволно-задължителна клетва пред „иконостаса на традиционните ценности“ на Владимир Путин.

Кремъл приравнява чужденците със своите „крепостни“

Законопроектът, разработен от министерството на вътрешните работи, фактически приравнява по безправие чужденците и руснаците. Гражданите на Руската федерация отдавна са принудени да спазват тези изисквания, а онези, които не го правят, или са зад решетките, или са в чужбина, или най-малкото плащат глоби.

Приемайки това решение, руските власти демонстрират, че ще се отнасят към всички чужденци като към своите крепостни с руски паспорти. Не е ясно дали тези норми ще важат за туристите или ще засягат единствено онези, които идват в Русия за дълъг период от време, т.е. най-вече работещите мигранти. Но законът всъщност е изцяло символичен – в Русия и днес можете да бъдете глобени или арестувани по всички изброени в него точки. Така че и малцината туристи, които все още рискуват да пристигат в Русия във военно време, трябва да се замислят.

Добре дошли в Русия! Но само на лоялните!

Интересно е да се отбележи, че в навечерието на появата на този законопроект руските официални лица бяха изпълнени с гняв по повод идеята на ЕС да издава паспорти, заместващи техните национални, на опозиционно настроените руснаци, емигрирали в ЕС. Някои от тях вече физически не могат да подновят или да получат официалните си документи от властите в родината. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова например възмутено заяви, че „демократичният паспорт“, който Европейският парламент предложи да бъде въведен за руснаците опозиционери, можел да бъде сравнен със специалния документ, издаван от националсоциалистите на етническите германци от окупираните територии. Тя предложи получателите на този вид паспорт да бъдат вкарвани в затвора в Русия за държавна измяна.

„Демократичните паспорти“ обаче и до днес не съществуват – Европейската комисия все още не е реагирала по никакъв начин на призива на Европейския парламент. Изглежда, че нищо подобно не възнамеряват да предприемат и отделните европейски държави. Когато на руснаците им се издават визи или разрешения за пребиваване в ЕС, те изобщо не биват питани за отношението им към руската агресия срещу Украйна, с изключение на някои от балтийските държави.

Русия от своя страна възнамерява да обвърже всички посещаващи я чужденци с „договора за лоялност“. Посланието към гостите вече е: „Добре дошли в Русия! Но само на онези, които са готови да се закълнат във вярност към режима на Путин!“

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Поставете оценка:
3.8

Оценка 3.8 от 24 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар